Flyttefeber: Leder av DNS, Andreas Slørdahl, legger ikke skjul på at han ønsker å vrake Chateau Neuf til fordel for dette lokalet ved St. Olavs gate 32 på Tullinløkka. Arkivfoto: Nathalie Wik Lystad

Studentene vil forlate Chateau Neuf

På lørdag stemte Det Norske Studentersamfund for å flytte fra Chateau Neuf – dersom de finner et egnet sted. Flyttekomiteen har to alternativer.

Publisert Sist oppdatert

Endelig har Det Norske Studentersamfund (DNS) bestemt seg for at de vil flytte fra Chateau Neuf. Hittil har det vært uklart om DNS hadde medlemmene i ryggen, men ved lørdagens generalforsamling ble det nå vedtatt. Med 50 stemmer for, rett over minstekravet, kunne vedtaket bankes inn foran de 75 fremmøtte.

Dette skjer fordi det 44 år gamle betongbygget, bygget for Oslo-studentene, ikke lenger blir sett på som et studenthus for alle Oslo-studenter. Både beliggenhet og funksjonalitet har i lang tid vært sterkt omdiskutert.

Fra før vet vi at DNS og det nedsatte arbeidsutvalget for flyttingen har sett på flere alternativer for hvor de kan flytte. De to mest realistiske alternativene har vist seg å være St. Olavs gate 32 og Deichmanske hovedbibliotek ved Akersgata.

Vi må unngå mangel på legitimitet, mangel på tilhørighet til prosjekt og mangel på deltakelsen fra medlemsmassen.

Andreas Slørdahl, formand i Det Norske Studentersamfund

  • Les mer om flyttingen: [Dette er alternativene](1)

– Kan ta kortere tid

Formand i DNS, Andreas Slørdahl, har hele tiden kjempet for at DNS skal flytte fra lokalene sine i Slemdalsveien 15. Han mener flytting vil være bra for dem og Oslo som studentby, men bedyrer at det fortsatt vil ta tid.

– Tidsrammene vi opererer med for St. Olavs gate 32 er ti år, men om vi finner noe bedre kan det ta kortere tid. Vi må regne med noen år med oppussing, og så må vi ha en fristasjonsavtale, sier Sørdahl.

En fristasjonsavtale vil si at noen andre kommer inn og står for drift og vedlikehold av bygget, mens DNS leier gratis.

– Det er det vi har i dag. Universitetet i Oslo eier bygningen. Det er helt tydelig for DNS, som har stor utskiftning, at vi må ha en viss trygghet, ellers så får vi det ikke til, sier Slørdahl.

– Det farger debatten

Slørdahl forteller at debatten under generalforsamlingen var lang, men spennende.

– Dette er en debatt som har vart lenge, og det er mange og tydelige standpunkt. Det er dem som mener at det er en kjempetabbe at vi gir fra oss en bra deal. Og en bra deal er jo Chateau Neuf, vi har gode premisser. Så har vi dem som er veldig gira på å flytte, og å bli kvitt dette bygget, sier han, og legger til:

– Det er dumt hvis man tar dette kjapt og «gæli».

Han forteller at mange er glade i bygget.

– Mange har hatt den beste tiden av studietida si der. Mange har møtt kjæresten sin der og mange sier at de har et betonghjerte. Alle er glad i bygningen, og det farger selvfølgelig debatten, men det betyr ikke at vi ikke bør ha et bedre sted.

Måttet tåle kritikk

DNS flyttet inn i Chateau Neuf for 42 år siden. Bygget sto ferdig to år tidligere i 1971. Stemningen i organisasjonen i årene før flyttingen den gang, inkluderte blant annet misnøye mot den dårlige kommunikasjonsflyten til medlemmene.

  • [Slørdahl har også måttet stå til rette for kritikk om manglende flyt i kommunikasjonen nedover i organisasjonen.](2)

Hva skal dere gjøre for å unngå dårlig informasjonsflyt?

– Det er helt nødvendig å ha en gruppe som jobber over tid, og ikke bare et år av gangen. Men det er så viktig at medlemmene føler tilhørighet til prosjektet, så vi er nødt til å ha en ordning hvor disse snakker jevnlig med studentene. Vi må unngå mangel på legitimitet, mangel på tilhørighet og mangel på deltakelsen fra medlemsmassen.

Haster ikke

Hva tenker du nå framover?

– Ja, si det. Det må vi bruke tid på å finne ut av. Som jeg sa tidligere, så tror jeg det er veldig bra at noen må sitte med et mer langsiktig ansvar enn styret, som sitter med ett år av gangen. Det må være mer mulighet for at medlemmene kan påvirke, og at de er med på prosessen. Det haster ikke.

olefredl@universitas.no

Powered by Labrador CMS