FOTO: VEDA DANTE
FOTO: VEDA DANTE

På dansefot Down Under

Det er i grunnen ganske skremmende at jeg måtte reise til et lite veikryss på andre siden av jorda for å få bekreftet at selv om jeg er bevegelseshemmet kan også jeg danse.

I Norge har vi dans for oss, og dans for dem. I Australia danser vi uansett hvilke skavanker vi måtte ha. Det er takket være koreografen Philip Channells at jeg ender opp i Federal, New South Wales, Australia. Et veikryss, med en japansk café og en liten kiosk. Det eneste jeg forventer av landsbygda i Australia er møter med gigantiske edderkopper, giftige slanger, kenguruer og tilbakelente australiere. Men selv dette lille veikrysset ligger langt foran Norge når det gjelder to ting: japansk mat, og «integrert» eller «inkluderende dans».

En av dem jeg møter er Jianna med Downs Syndrom. Hun er en profesjonell, lønnet danser. Hun forteller meg om en danser som er nesten komplett lam i hele venstre siden av kroppen, men som har sin egen soloforestilling.

Ikke engang jeg som er både danser og bevegelseshemmet, har hørt om dette konseptet. Men det er verken vanskelig å forstå, eller vanskelig å bli glad i. Vi danser sammen. Uansett hvilke funksjonshemninger, skader eller komplekser vi måtte ha. Menneskene jeg møter her klarer å nå absolutt alle, uansett forutsetning, og de tør å presse også de som virker svake. Svakheter kan bli til styrker og det vi skjemmes over kan vise seg som det vakreste. I åtte dager, i en liten kultursal i veikrysset Federal, danser jeg sammen med alle slags kropper og hoder, alle slags mennesker.

Og alle skinner like sterkt i den avsluttende forestillingen, med over hundre betalende publikummere. Kulturforskjellen til Norge er slående. Både når det gjelder tilnærmingen til dans, og til funksjonshemmede. Her er vi alle like, og alle kan få til like mye.

Et googlesøk på integrated eller inclusive dance viser at det florerer av australske nettsider. Det norske googlesøket er ikke like imponerende. Dans for funksjonshemmede virker å ligge i en egen stakkarslig kategori, gjerne assosiert med terapi. Derfor finnes det ingen kompanier eller kurs der funksjonshemmede danser sammen med funksjonsfriske.

Det er i grunnen ganske skremmende at jeg måtte reise til et lite veikryss på andre siden av jorda for å få bekreftet at selv om jeg er bevegelseshemmet kan også jeg danse.