Nest størst: – Det bør blinke noen kraftige varsellamper for de andre partiene som ikke skjønner hva bærekraftig politikk faktisk krever, sier Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønnes eneste representant på Stortinget. I en ny undersøkelse er partiet nest størst blant studentene. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Studentene strømmer til De Grønne

Miljøpartiet De Grønne seiler opp som det nest største partiet blant studentene. Det er oppsiktsvekkende og uforståelig, mener regjeringspartiene. Studenter i Oslo har forståelse for at Høyre og FrP blir mindre populære blant studenter i Norge.

Hvis landets studenter hadde fått bestemme, ville Miljøpartiet De Grønnes (MDG) eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, fått selskap av 33 kolleger (se grafikk under). I tillegg ville det vært rødgrønt flertall.

Det viser tall fra en fersk undersøkelse utført av Sentio på vegne av Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO).

–⁠ Det lukter svidd av en sånn undersøkelse. Både for oss som sier at vi er nøyaktig der vi skal være, men også for partiene som ikke får den samme oppslutningen, sier Hansson.

Saken fortsetter under grafikken.

Studentenes storting

Blå tilbakegang

MDG er det nest mest populære partiet, med 20 prosent oppslutning. Det er en økning på 6 prosentpoeng mer enn ved siste studentmåling i mai. De klatrer dermed fra tredje til andreplass blant landets studenter, slått av Arbeiderpartiet, som har en oppslutning på 28 prosent.

Høyre ligger nå under MDG med en reduksjon på 3 prosentpoeng. Regjeringspartner FRP sin oppslutning er redusert med 3 prosentpoeng siden sist.

Hansson mener tallene viser at studentene tenker bærekraftig.

–⁠ Vi kaprer de som skal styre Norge i morgen. Det bør blinke noen kraftige varsellamper for de andre partiene som ikke skjønner hva bærekraftig politikk faktisk krever, sier han.

Mener regjeringen blir straffet

Leder for Norsk studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset, mener det er interessant at så mange har gått til MDG.

–⁠ Det viser nok at studentene mener de andre partiene ikke har god nok miljø- og klimapolitikk, sier Langset.

Han mener studentene begynner å tvile på Solberg-regjeringen.

–⁠ Det går nedover, og det viser trenden gjennom hele året.

Oppsiktsvekkende oppslutning

Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim mener det er fint å se at Høyre ligger såpass stabilt. Han erkjenner derimot tilbakegangen.

–⁠ Det har noe å gjøre med at vi nettopp har lagt frem et statsbudsjett som det alltid blir bråk rundt, sier Asheim.

Derimot mener han at det ikke har vært støy rundt utdanningsbudsjettet.

–⁠ Det viser at dagens studenter er robuste, sier han og legger til at Høyre, i tillegg til å ha økt studiestøtten, også har en pågående dialog om hvordan studentvelferden kan bli bedre.

–⁠ Tror du tilbakegangen kan ha noe å gjøre med innføringen av skolepenger?

–⁠ Mange studenter er kritiske til innføringen av skolepenger, men de ser også at det kan være gode argumenter for en slik ordning.

Asheim mener det er oppsiktsvekkende at MDG scorer så høyt på spørreundersøkelsen.

–⁠ Jeg ville vært bekymret hvis jeg var SV – særlig fordi MDG får mange av velgerne sine fra dem, sier han.

Flere saker i ermet

Stortingsrepresentant fra FrP Sivert Bjørnstad er ikke skuffet over resultatene, selv om partiet bare fikk 6 prosent oppslutning blant studentene. Han mener partiet har flere fremtidige saker som vil komme til å understreke FrP sin gode studentpolitikk. Han nevner blant annet økningen av studentboliger, og reversering av loven fra 2012 som reduserte studentenes makt i studentsamskipnaden.

–⁠ Studentene var i harnisk over denne lovendringen. Nå ønsker vi å endre den for å innfri studentenes ønsker, sier Bjørnstad.

–⁠ Bare miljøpolitikk

Bjørnstad mener grunnen til at MDG gjør det så bra er fordi de er opptatt av miljø, noe også studentene er. Likevel skjønner han ikke helt hvorfor de grønne har en så høy oppslutning.

–⁠ De mener ikke noe annet enn miljøpolitikk. De har ikke åpnet munnen på saker som angår blant annet skole, høyere utdanning, og forskning, sier Bjørnstad.

Han mener regjeringen fører en «aktiv miljøpolitikk».

–⁠ Det handler mer om at vi må kommunisere ut de veldig gode sakene våre, sier han.

Dette tenker studentene om resultatet

Høyre

Kathrine von Tangen studerer Innovasjon, Kreativitet og Forretningsutvikling ved Markedshøyskolen, og ville stemt Høyre om det var valg i dag.

–⁠ Det er mye fokus på miljø blant unge. Det blir mindre attraktivt å stemme på et parti der miljøbudskapet ikke kommer så tydelig frem.

–⁠ Jeg kjenner ikke en eneste student som har råd til å finansiere studiene selv, så det er klart at saken om studiestøtte kan ha gjort at Høyre og FrP har mistet mange velgere.

Arbeiderpartiet og SV

F.v: Elisabeth Martinsen (usikker), Martine Archer (AP) og Tonje Tønseth Myhr (SV). Studerer på BI.

–⁠ FrP har skuffet veldig mange etter at de kom i regjering. Mange studenter er forbanna. Det har nok mye å gjøre med studielånet og løftet om studentboliger som ikke ble holdt, sier Martine Archer.

–⁠ MDG har fokus på miljø, og det er lett å forholde seg til. Det er et tema som opptar mange folk, spesielt unge. Fremtiden er vårt ansvar, og miljø er viktig, sier Archer .

Miljøpartiet De Grønne

Erlend Søderlund studerer Industridesign ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo. Ville stemt Miljøpartiet de Grønne.

–⁠ Hvis det er slik at mange studenter ville stemt på MdG om det var valg i dag, så tyder vel det på at mange studenter ser viktigheten i miljøutfordringene vi står ovenfor, og ønsker å faktisk gjøre noe med det. Det synes jeg er veldig bra.