Populær: Stadig flere studenter velger å ta fordypning i komparativ politikk etter å ha tatt Øivind Bratbergs innføringsemne.
Populær: Stadig flere studenter velger å ta fordypning i komparativ politikk etter å ha tatt Øivind Bratbergs innføringsemne.

Kåret til årets UiO-underviser

Statsviter Øivind Bratberg premieres for sin innsats i komparativ politikk. –⁠ Flaks, sier den alltid så ydmyke og beskjedne prisvinneren.

Hvis både studentene og jeg vil finne ut ting sammen, har alle kommet et skritt videre.

Øivind Bratberg, vinner av Undervisningsprisen.

Som et resultat av «et herlig engasjement for faget sammenkoplet med dyp faglig innsikt», har postdoktor Øivind Bratberg blitt tildelt Studentparlamentets pris som årets underviser ved Universitetet i Oslo. Juryen anser «Bratberg-modellen», som består av en seminarundervisning ved siden av forelesingene, som et spesielt vellykket grep.

Framhever kunnskapsjakten

Selv er Bratberg forsiktig med å framheve seg selv.

–⁠ Jeg har nok hatt mye flaks underveis og vært heldig med kjemien. Jeg har jo et glimrende publikum som skaper et bra læringsmiljø. Og jeg kan fortsatt bli flinkere til å holde tida når folk stiller gode spørsmål, ler Bratberg, som også får mye skryt av juryen for aktiv bruk av podcast og sosiale medier.

33-åringen, som får prisen etter to år ved Universitetet, er klar over at forelesninger fort kan bli standardiserte og ensformige. Derfor er både variasjon fra talerstolen, og aktivitet utenfor selve forelesningen, svært viktig.

–⁠ En må stadig aktiviseres. Det ligger mye utappet potensiale i seminarer, og studentene har også arrangert faglige spaserturer. Som foreleser er jeg opptatt av å starte på et nytt prosjekt hver uke, for å sjekke hva det er viktig å kunne. Hvis både studentene og jeg har samme kunnskapsjakten, og vil finne ut ting sammen, har alle kommet et skritt videre, forteller han.

Strandliv

Det betyr likevel ikke at ikke avsporinger forekommer også i komparativ politikk.

–⁠ Jeg skulle forklare hva en medianvelger er, med utgangspunkt i to iskremselgere på stranden. Vi endte med å snakke nokså mye om hva folk pleier å gjøre på stranden. Det viser seg at nokså mange av studentene leser Fifty Shades of Grey, smiler han.

–⁠ Hvor viktig er det med spissede og eksamensrettede forelesninger?

–⁠ På en måte er ikke forelesningene det, fordi vi er ute etter å bygge bred kunnskap. Samtidig finnes kjernen av eksamensstoffet her ettersom forelesningene omhandler tingene vi har vært mest opptatte av.

Av totalt syv nominerte var det Douwtje van der Meulen og Einar Robert Pettersson som fullførte topp tre-lista bak Bratberg. Premien på 10 000 kroner blir overrakt Bratberg på Blindern 23. mai. Tidligere prisvinnere er blant andre Arnt Maasø og Kjetil Chieh-Ting Lin.