Sjokkerte veterinærer vurderer å slutte
Ansatte på Veterinærhøgskolen er så misfornøyde med å flytte til Ås at de vurderer å slutte.
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener det beste valget er tatt og vil legge diskusjonen død.
Startskuddet er gått for tidenes dyreste prosjekt innen høyere utdanning i Norge. Med en prislapp på 6,3 milliarder kroner, nesten dobbelt så mye som først anslått, skal Norges Veterinærhøgskole (NVH) flyttes fra Oslo sentrum til Ås og slås sammen med Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).
Men de ansatte er alt annet enn entusiastiske.
– Mange av våre medlemmer er triste, sier Erling Olaf Koppang, professor og leder ved Den norske veterinærforening (DNV) på Norges veterinærhøgskole (NVH).
Beslutningen om å flytte skolen ble tatt av regjeringen i 2008. Den gangen var det protester mot beslutningen både i det politiske Norge og i NVHs fagmiljø. Nå varsler de tillitsvalgte at dette fagmiljøet kan gå i oppløsning.
– Vi har fått signaler fra noen av våre medlemmer om at flyttingen vil kunne føre til at folk slutter. For det første vil den nye pendlerhverdagen medføre en belastning for mange, og det er ikke vanskelig for veterinærer å få jobb andre steder i dag, sier Koppang.
Da nyheten om at regjeringen vil bruke 6,3 milliarder kroner på prosjektet kom tidligere i mai, måtte flere NVH-ansatte ta realitetene inn over seg.
– Det kom som et sjokk på mange da regjeringen over revidert nasjonalbudsjett annonserte en oppstartsbevilgning til prosjektet for noen uker siden. Mange her hadde nok trodd at det ikke ville bli noe av, eller i alle fall håpet det, sier Koppang.
Mister pasienter
Det er ikke bare ansatte de tillitsvalgte er redd for at kommer til å forsvinne når NVH flytter ut av byen. Førsteamanuensis Cathrine Trangerud, som også sitter i DNVs styre på høyskolen, forteller om flere mulige konsekvenser.
– Ved en flytting til Ås kommer vi til å miste store deler av vårt pasientgrunnlag, noe gjennomførte spørreundersøkelser har vist. Det kommer igjen til å gå utover utdanningen til våre studenter, ved at de mister verdifull trening i hverdagen, sier hun.
Jan Erik Paulsen i Forskerforbundet, som representerer 111 ansatte på NVH, forteller at forbundet har vært skeptisk til flyttingen lenge.
– Noe av bakgrunnen for dette er at NVH har mange faglige samarbeidspartnere tett rundt seg i Oslo-gryta, og i utgangspunktet lite faglig samarbeid med UMB. Dyreklinikkene ved NVH har et stort pasientgrunnlag, noe som ikke vil være en selvfølge etter flyttingen. Vi har ikke oppdaget gode faglige grunner for å flytte, sier Paulsen.
Toget har gått
Både Forskerforbundet og DNVs representanter innrømmer at det er lite de kan gjøre med vedtaket nå. Koppang mener at deres synspunkter ble gjort tydelige under høringsrundene før vedtaket i 2008.
Han tror grunnen til at de ikke har ytret sin misnøye offentlig før nå er sammensatt.
– Det er vanskelig å komme med slike synspunkter når vi har fått bevilget så mye penger, da blir du bare møtt med at vi syter og klager, sier Cathrine Trangerud.
Vi har ikke en tradisjon for å rope så høyt offentlig når det er noe vi er misfornøyd med
Erling Olaf Koppang, professor på Veterinærhøgskolen
– Vi har ikke en tradisjon for å rope så høyt offentlig når det er noe vi er misfornøyd med, eller å gå i protesttog, skyter Koppang inn.
– I ettertid, burde dere ha ropt høyere?
– Det er vanskelig å si i dag, men vi mener at våre synspunkter kom tydelig nok fram den gangen, sier han.
– Hvorfor sier dere ifra nå?
– Vi føler at våre synspunkter bør komme fram i offentligheten. Og som sagt var nok oppstartsbevilgningen en utløsende faktor for mange av oss.