Gir blaffen i studentenes universitets-nei
Rektoren ved HiOA sier at universitetsplanene består, og bryr seg ikke om at studentparlamentet tirsdag sa nei til planene.
I en pressemelding skriver studenparlamentsleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Liv-Kristin Korssjøen, at parlamentet ikke kan stille seg bak HiOAs planer om å bli universitet innen 2014 slik de foreligger i dag.
– Slik vi ser det, har strategien vesentlige mangler, og den viser ikke i tilstrekkelig grad hvordan universitetsstatus vil komme grunnutdanningene til gode, sier hun.
Vil fortsatt bli universitet
Rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen, mener målet om å bli universitet ikke er forandret, og sier målsettingen er godt forankret i begge de tidligere institusjonene.
– I søknaden om fusjon som gikk til Kunnskapsdepartementet, var det å bli et ledende universitet i Norden med profesjonsrettet profil, det viktigste målet, sier hun.
Men er det ikke alvorlig at Studentparlamentet sier nei til HiOAs universitetsplaner?
– Jo, det er alvorlig. SP består så vidt jeg vet av bachelorstudenter. Det hadde vært flott å få med hva masterstudenter og doktorgradsstipendiater også mener om dette vedtaket, sier hun.
SP-leder Korssjøen hevder på sin side at de gjenspeiler studentmassen.
– I strategi for universitetssatsning står det at 90 prosent av studieplassene ved det nye universitetet kommer til å være på bachelornivå. Studentparlamentets sammensetning gjenspeiler dette. Når det er sagt har vi også masterstudenter i SP, sier Korssjøen.
Forventer å bli hørt
Korssjøen sier at hun forventer at Høgskolen tar studentenes mening og studentparlamentets vedtak på alvor.
– Vi forventer at studentene blir tatt med inn i arbeidet med strategi for 2012-2020, og at denne prosessen i større grad vil skje på studentenes premisser. Vi håper at ledelsen har lært av tidligere erfaringer og inviterer studentene inn, sier hun.
Har du tillit til Toverud Jensen?
– Jeg har tillit til at Jensen tar beslutninger som er til det beste for institusjonen og studentene, og at hun tar studentenes ønsker, behov og krav på alvor, sier Korssjøen.
Frykter kostbare masterprogram
En av SPs hovedinnvendinger mot planene er frykten for at kostbare master- og doktorgradsprogrammer skal ta en for stor del av den økonomiske kaken.
– Universitetsstatus gir ikke automatisk økte bevilgninger eller økonomiske rammer på lik linje med de etablerte universitetene. Vi frykter at økonomien vil være avhengig av bachelordanningene, og at kostbare master- og doktorgradsprogrammer vil trekke ressurser fra disse, sier Korssjøen.
Hun legger til at SP ikke tror økt ekstern forskningsfinansiering vil være en sannsynlig inntektskilde ved flertallet av HiOAs utdanninger.
Rektor Toverud Jensen mener at universitetsplanene ikke vil svekke bachelorgradene.
– Vi mener at universitetssatsingen vil styrke bachelorgradene, og investeringen er allerede godt på vei, i kraft av våre etablerte doktorgradsprogrammer, sier Jensen.
Èn ting av gangen
Korssjøen mener det fortsatt gjenstår mye som må ordnes etter sammenslåingen av de to høgskolene.
– Det SP diskuterte nøye var at planene kommer altfor raskt etter sammenslåingen. Vi har nylig slått oss sammen. Det gjenstår en stor jobb med å skape en felles kultur og tilhørighetsfølelse til den nye institusjonen, sier hun og legger til at HiOA må gjøre seg ferdig med én prosess før de kaster seg ut i en annen.
SP frykter også at HiOA ved å bli universitet vil skifte tyngdepunkt mot de mer teoretiske og akademiske aspektene ved utdanningene.
Toverud Jensen mener dette ikke er tilfelle.
– Det å bli et universitet, vil gi oss frihet som institusjon, som vi ikke har i dag. Vårt mål er å bli enda bedre på det vi er gode på i dag. Vi skal skape landets beste profesjonsutdanninger, sier rektoren.