Drømmestudiet: Kjetil Mikael Sortland (t.v.), Peder Pili Strand (midten) og Kristine Heimdal (t.h.) mener arkitekturstudiet er mer gøy enn jobb.

Bergensere studerer mest

Studenter på Norges Handelshøyskole bruker elleve timer mer på skolearbeid enn BI-studenter.

«Arkitektur er en livsstil.»

Kristine Heimdal, arkitekturstudent på AHO

Studenter ved Norges Handelshøyskole bruker i gjennomsnitt 40 timer på skolearbeid i uka. Det er 11 timer mer enn studentene på Handelshøyskolen BI, som i snitt bruker 29 timer i uka på studier.

Det viser en sammenstilling basert på Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningens (NOKUT) studiebarometer. De aller flittigste studentene går på Bergen Arkitekturhøgskole (BAS). Der bruker studentene 55 timer i uka på faglige aktiviteter. Det er mer enn dobbelt så mye som studentene ved Høgskolen i Nesna, høyskolen med landets minst arbeidsomme studenter, med et studiesnitt på 23 timer.

Les også: Renvasker «slappe» studenter

Administrasjonssjef Kjersti Gummerson ved BI mener det er vanskelig å legge for mye i tallene, blant annet fordi studiebarometeret har slått sammen tidsbruk for master og bachelorstudenter.

–⁠ Det gjør at det ikke kommer så enkelt frem at masterstudenter på BI bruker 42 timer i uka på faglig aktivitet, sier Gummerson og legger til at det plasserer masterstudentene på BI i toppsjiktet.

Bachelorstudentene på BI havner derimot under gjennomsnittet og bruker rundt 26 timer i uka på skolearbeid. Dette kommenterer ikke Gummerson.

Høyt frafall

Konsentrerte: Henning Sørensen (t.v.) og Chris Philip Stangeby (t.h.) sitter i BI-bygget i Nydalen og løser oppgaver.
Disiplin: Silje Hegre (t.v.) og Emilie Hamansen (t.h.) er opptatt av å lese jevnlig for å slippe skippertak før eksamen.

Eiendomsmeglerstudentene Silje Hegre, Emilie Hamansen, Henning Sørensen og Chris Philip Stangeby sitter rundt et bord og jobber med oppgaver. De er BI-studenter i Nydalen og mener det er lettere å opparbeide seg lesevaner jo lengre man har studert.

–⁠ Jeg leser jevnere nå enn tidligere i studiet, sier Hegre.

Studentene er enige i at ikke alle er like dedikerte på BI. Hamansen påpeker at mange har falt av siden studiestart, mens Hegre mener noen studenter søker seg inn på BI fordi de ikke helt vet hva de vil, og har lyst til å prøve ut noen alternativer.

Et urettferdig rykte

Stangeby mener likevel at BI har et urettferdig rykte. Han slår fast at eiendomsmegling er et yrke hvor det du gjør utenfor pensum er like viktig som å lese.

–⁠ Jeg er på forskjellige foredrag med folk fra næringslivet, og har nettopp fått meg en studierelatert jobb, sier Stangeby som mener slike aktiviteter ikke kommer så lett frem i studiebarometeret.

Med pensumbøkene foran seg mener studentene at de har funnet en god formel for læring.

–⁠ Det å jobbe i grupper og etter arbeidskrav fungerer alltid best, sier Sørensen.

Kjetil Bjorvatn er dekan på NHH. Han vil ikke sammenligne NHH og BI, men mener det er en sammenheng mellom tid brukt på å studere og læring. Han er fornøyd med NHH-studentenes faglige aktivitet.

–⁠ Vi tar inn noen av landets flinkeste studenter, sier Bjorvatn.

Han mener at studentene på NHH jobber så hardt fordi skolen forventer mye av dem og at studentene forventer mye av skolen. Dekanen legger likevel til at NHH-studenter må bli enda bedre til å lese jevnt gjennom hele semesteret for å unngå skippertak før eksamen.

Arkitekturstudenter flittigst

På toppen av NOKUTs studiebarometer over tidsbruk troner Bergen Arkitekturhøgskole (BAS). Der bruker studentene i gjennomsnittet hele 55 timer i uka på faglige aktiviteter.

Cecilie Andersson er rektor på BAS og tror det er en sammenheng mellom arkitekturstudentenes flittighet og skolens opptakskrav.

–⁠ Vi tar ikke inn studenter gjennom vanlig opptak, men gjennom intervjuer, sier Andersson.

Hun mener det allerede da legges merke til hvem som virkelig er drevet av arkitektur.

På BAS vurderes eksamener som bestått eller ikke bestått. Selv om studentene kan satse på å oppfylle minimumskravene velger de heller å være ambisiøse og gjøre det så godt som mulig, tror Andersson.

–⁠ For våre studenter er det en livsstil, sier rektoren.

Mer enn en jobb

Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo (AHO) havnet på fjerdeplass i studiebarometeret med 49 timer i uka på skolearbeid. Kommunikasjonssjef Trude Kleven påpeker også at AHO-studenter må gjennom spesielle opptakskrav. I tillegg beskriver hun studentene som motiverte og arbeidsomme.

Kristine Heimdal, Peder Pili Strand og Kjetil Mikael Sortland sitter i biblioteket på AHO med en modell av vikingskiphuset som er deres eksamensprosjekt. Studentene mener det er lettere å holde seg motivert når man får lov til å utvikle og bearbeide et eget prosjekt.

AHO holder, i likhet med BAS, døgnåpent og skal vi tro studentene er de også på plass der om natten. I følge Sortland har studentgjengen tilbrakt flere netter på skolens lokaler. Det synes de ikke er så problematisk.

–⁠ Dette er mer enn en jobb for oss, sier Strand.

–⁠ Det er en livsstil, legger Heimdal til.

Høgskolen i Nesna havnet nederst på lista. Der bruker studentene kun 23 timer på skolearbeid i uka. Høgskolen i Nesna ville ikke kommentere saken.