Farsfigur: Jo Klaveness føler seg yngre av å omgås studentene. – Det å se at de blir til noe og får seg gode jobber, gjør meg veldig stolt. Her er han i det personlige laboratoriet sitt, som ligger vegg-i-vegg med kontoret.
Farsfigur: Jo Klaveness føler seg yngre av å omgås studentene. –⁠ Det å se at de blir til noe og får seg gode jobber, gjør meg veldig stolt. Her er han i det personlige laboratoriet sitt, som ligger vegg-i-vegg med kontoret.

–⁠ Du sovner garantert ikke i mine fore­les­ninger

Farmasiprofessor og patentkonge Jo Klaveness mener man ikke må ta seg selv så høytidelig som akademiker. Men understreker at det er han, og ikke studentene, som eier pekestokken.

–⁠ Du sovner garantert ikke i mine forelesninger. Det skal være en dialog mellom meg og studentene, og jeg går rundt med pekestokken for å velge ut folk. Kan du ikke svare, har vi det litt som «Vil du bli millionær» – du kan få spørre en venn, eller velge 50/50.

Årets vinner av undervisningsprisen ved Universitetet i Oslo (UiO) er Jo Klaveness, som er professor ved Farmasøytisk institutt. Han er utdannet innen farmasi og kjemi, og har jobbet i legemiddelindustrien i mange år. På emnet FRM3040 skal studentene selv utvikle nye legemidler.

–⁠ Der henter vi inn forelesere fra blant annet Legemiddelverket og industrien, som sier hva som skal til for å komme inn på markedet. Så får studentene utvikle et eget legemiddel i seks uker, basert på et nytt kjemisk stoff. Når de er ferdige har de gjerne laget og dokumentert hele produktet – inkludert emballasje, forklarer Klaveness ivrig.

–⁠ Ofte er ideene så gode at Røkke bare kan putte pengene rett inn, spøker han.

Selv om han blir nedringt og nedrent av studenter, også under intervjuet, har Klaveness funnet tid til å publisere mye. Bare siden 2010 har han vært med på å skrive ti forskningsartikler. Han har også norgesrekord i antall patenter: totalt 150 patentfamilier står han bak, noe som er mest uansett fagfelt.

Ingen motsetning

Det er Studentparlamentet ved UiO som hvert år deler ut undervisningsprisen. Leder av Studentparlamentet Gabrielle Legrand Gjerdset har følgende å si om årets vinner:

–⁠ Klaveness inkluderer studentene i undervisninga, og det gjør at man lærer bedre og får et engasjement på faget, og at man tar større del i fagmiljøet sitt.

Gjerdset mener årets pris sender ut et tydelig signal til andre undervisere.

–⁠ Han viser at forskning og undervisning ikke trenger å være en motsetning, at de kan gå hånd i hånd. Forelesere som bryter ned barrierer mellom studenter og professorer slik, er de som blir omtalt som gode, sier hun.

I begrunnelsen nevnes blant annet jubileumsfeiringen til Veneficus, studentforeningen på farmasi ved UiO. Der var Klaveness den eneste faste ansatte som møtte opp.

–⁠ Jeg er ikke den som møter opp på alle studentfestene, men det sosiale hører også med. En skal ikke ta seg selv så høytidelig som akademiker. Samtidig er det viktig at de forstår at det er jeg som eier pekestokken, sier han lattermildt.

–⁠ Studentforeningen inviterte meg igjen nå på 17. mai, til frokost. Men det tror jeg dessverre jeg må stå over.

Videreføre kunnskap

Koblingen med næringslivet er viktig i emnet som sikret Klaveness prisen. Legemiddelindustrien har selv uttalt at nettopp dette faget sørger for at farmasøyter fra UiO skiller seg markant fra kandidater fra andre utdanningsinstitusjoner.

Mitt mål er å gjøre UiO til det beste stedet å studere farmasi, og da kan vi ikke være redd næringslivet.

Jo Klaveness, professor i farmasi og vinner av utdanningsprisen 2014

–⁠ Mitt mål er å gjøre UiO til det beste stedet å studere farmasi, og da kan vi ikke være redd næringslivet. Universitetets systemer sikrer at ting går redelig for seg. UiO og et stort internasjonalt legemiddelkonsern kan slik skape vinn-vinn-situasjoner ved å spille på lag, sier Klavenes, som gikk tilbake til UiO for et professorat etter å ha jobbet som forskningsdirektør i Nycomed i mange år.

Som andre professorer synes han forskningen er attraktiv, men undervisningen er også et hjertebarn.

–⁠ Selv var jeg en helt normal student, slik at jeg som professor skjønner hva som er vanskelig i faget. Jeg vet hvor skoen trykker, kan du si. Nå vet jeg at det nok ikke blir noen Nobelpris, så da vil jeg gjerne videreføre mine evner. Studentene inspirerer meg til det, sier Klaveness.

–⁠ Det er mer prestisje å drive med forskning, så da er det gøy at det gis ut priser for også å prioritere undervisningen.

Studentenes mann

–⁠ Klaveness er en av de mest sentrale figurene som er i farmasien i Norge, så vi er privilegerte som får ha ham. Han utfordrer oss til å tenke nytt og være kreative med kunnskapen vår, sier Stian Holm Skjelberg, formann i farmasi-studentforeningen Veneficus.

Skjelberg forteller at Klaveness er spesielt opptatt av industridelen i faget, og at han alltid påpeker hvilke områder som er «up-and-coming» innen farmasien. Hans undervisningsstil er også anerkjent blant studentene.

–⁠ Han forklarer det komplekse i faget vårt på en enkel måte, gjennom bruk av humor og anekdoter. Som da han fikk en hudlidelse og lagde et legemiddel selv for å bli kvitt det, sier Skjelberg.

Men det å kjenne så mange studenter har også sine ulemper, kan Klaveness avsløre.

–⁠ Hadde jeg for eksempel brukt Viagra, er det nok ingen apotek i Norge jeg ville ha besøkt, for jeg risikerer å støte på studentene. Da måtte jeg dratt på harrytur Sverige, ler prisvinneren.