Venter med feiringen: Ola Magnussen Rydje håper på det beste, men feirer ikke seieren på forskudd.

Kan gi makta tilbake til studentene

Den rødgrønne regjeringen innskrenket studentenes makt i studentsamskipnadene. Nå vurderer de borgerlige å tilbakestille lovendringen.

–⁠ Det er fantastisk hvis de nå reverserer endringene som ble gjort, sier Ola Rydje, leder av Norsk Studentorganisasjon.

–⁠ Det var Venstre, Krf, Høyre og Frp som sto på barrikadene sammen med studentene da dette forslaget ble lagt fram, påpeker han.

I 2012 innførte den rødgrønne regjeringen en endring i Samskipnadsloven (se faktaboks). Etter endringen kreves to tredels flertall ved avgjørelser i viktige saker i studentsamskipnadsstyrer. Tidligere var det bare knapt flertall som skulle til, noe som ga mer makt til studentene.

Norsk studentorganisasjon (NSO) omtalte lovendringen som et mistillitsforslag.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal nå sette i gang en utredning for å se om lovendringen bør reverseres.

Riktig retning

NSO-leder Ola Rydje forventer at de borgerlige partiene følger opp sin kritikk av lovendringen og reverserer forslaget til den rødgrønne regjeringen.

–⁠ Jeg har allerede skrevet på Twitter at Høyre, Frp, Krf og Venstre kan sende meg en e-post om hvilken kake de liker best, dersom de reverserer lovendringen, sier Rydje.

Kaia Marie Rosseland, leder for Velferdstinget, synes også det er bra at Venstre har tatt opp saken.

–⁠ Dette er noe Velferdstinget jobber for. Studentene betaler inn, og studentene bør bestemme i samskipnadene, sier Rosseland. Hun synes det virker unødvendig å utrede spørsmålet.

–⁠ En kan jo spørre seg om det bør brukes tid på en lang prosess for noe som ikke burde være en stor sak å reversere, sier Rosseland.

Mistillit

Det er stortingsrepresentant for Venstre Iselin Nybø som har gjenopplivet debatten ved å fremme et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

«Det er et prinsipp at samskipnader skal styres av studentene»

Iselin Nybø, stortingsrepresentant for Venstre

–⁠ Da loven ble innført, ble den oppfattet som ubegrunnet mistillit. Det er et prinsipp at samskipnader skal styres av studentene. Og vi ønsker å gi studentene tilbake den tilliten, sier hun til Universitas.

I svaret til Iselin Nybø viser Isaksen til at de nåværende regjeringspartiene og deres støttepartier i sin tid gikk imot endringene. På bakgrunn av dette ønsker han å ta initiativ til et forslag om at lovendring utredes.

Sosialistisk helomvending

Et av de rødgrønne argumentene for mer makt over samskipnadene var muligheten til å forhindre uvettig pengebruk fra uerfarne styrer. Et ess i ermet var Studentsamskipnaden i Narvik, som gikk konkurs i 2008, blant annet etter å ha investert i en innendørs paintballbane. Men Torgeir Knag Fylkesnes, utdanningspolitisk talsmann for SV, er ingen tilhenger av lovendringen fremmet av hans tidligere partileder Kristin Halvorsen.

–⁠ Da dette ble tatt opp i SV, var vi flere som reagerte på forslaget. Men det ble dessverre gjennomført likevel, sier Fylkesnes.

Nå varsler han en ny gjennomgang av saken i SV.

–⁠ Jeg er gammel studentpolitiker selv og er opptatt av at studentene selv skal få styre, sier Fylkesnes.