Nå stanses pyra­mide­spill

Pyramideselskapet World Ventures har blitt varslet av Lotteritilsynet om å stoppe salgsvirksomheten i Norge innen to uker.

Lotteritilsynet har konkludert med at World Ventures driver en ulovlig pyramide i Norge og krever at all salgsvirksomhet stoppes, skriver Hegnar Online. Årsaken skal være at inntektene nesten bare kommer fra verving av medlemmer og ikke salg av reiser.

Vervet studenter

Universitas avdekket allerede i 2012 at studenter over hele landet var blitt vervet av reisenettverket. World Ventures tilbyr billige reiser til sine medlemmer. For rundt 2100 kroner, pluss omtrent 400 kroner i måneden etter én måned, får medlemmer mulighet til både å kjøpe billige reiser og tjene penger på å rekruttere andre. Personer høyt plassert i selskapet, som ønsker å være anonyme, har tidligere sagt til Universitas at de selger reiser til innkjøpspris, og kun tjener penger på medlemskap i reiseklubben. BI-professor Gorm Kunøe gikk da hardt ut mot selskapet og rådet alle daværende og potensielle medlemmer til å holde seg unna.

Avviser

Lotteritilsynet mottok en rekke tips og spørsmål fra publikum om selskapet, der det blant annet ble stilt spørsmålstegn ved om salg av reiser var den reelle inntektskilden i selskapet, skriver Hegnar Online. På bakgrunn av dette ble det opprettet tilsynssak mot selskapet våren 2013.

Lotteri- og stiftelsestilsynet skriver til nettstedet at «salgsrepresentanter for reiseklubben mottar provisjon og bonus når de selger medlemskap, og i tillegg får de provisjon av medlemskap solgt av andre salgsrepresentanter på nivåer under seg i en pyramidestruktur».

I følge § 16 i lotteriloven forbys det å opprette, drive, delta i eller markedsføre pyramidespill eller lignende system.

Avviser påstandene

Laura Wards, sjef for internasjonal kommunikasjon i World Ventures, har tidligere avvist pyramidepåstandene overfor Universitas. Hun mente at Lotteritilsynet ikke hadde noen grunn til å etterforske selskapet, og at deres kompensasjonsplan er av samme type som er vanlig for andre multi-level marketing-bedrifter, for eksempel Amway og Herbalife, som har vært i drift i flere tiår.

Selskapet, som har tusenvis av medlemmer i Norge, har nå fått varsel om å stoppe salgsvirksomheten her i landet innen to uker. Dersom ikke det skjer, vil Lotteritilsynet fatte vedtak om pålegg om stans.

Håkon Juell Hassel i Advokatfirmaet Elden DA er World Ventures' advokat i saken.

–⁠ Rapporten og stansen av virksomheten som omtales hviler på begrunnelse som er faktisk og rettslig uholdbar, skriver han i en epost til Universitas. Hassel opplyser at World Ventures mandag begjærte midlertidig stans i de tiltak Lotteritilsynet legger opp til.