Reise­nett­verk granskes for pyra­mide­virk­somhet

Tusenvis av nordmenn er vervet til nettverket World Ventures, og bekymringsmeldingene hagler inn.

_Universitas har tidligere skrevet om World Ventures. Den første saken, der en BI-professor gikk ut og advarte mot det såkalte pyramidespillet, kan du lese her.

Etter den saken, avviste World Ventures at de var et pyramidespill.

_

Lotteritilsynet (se faktaboks) gransker nå World Ventures, med mistanke om at reisenettverket er et pyramidespill, melder Dine Penger.

–⁠ Vi får stadig henvendelser fra personer på innsiden, bekymrede familiemedlemmer og andre som ønsker å advare mot dette selskapet, sier rådgiver i Lotteritilsynet og pyramide-spesialist Silje Sægrov Amble, til tidsskriftet.

– Ønsker ikke å kommentere

World Ventures’ talsmann i Norge, Steinar Husby, understreker at de viser samarbeidsvilje.

–⁠ Vi er i god dialog med lotteritilsynet og har svart på alle forespørsler innenfor de gitte tidsfristene, sier han til Universitas.

Husby oppfatter det som merkelig at Lotteritilsynet velger å gå ut med denne saken i media før den er avgjort.

–⁠ Jeg ønsker ikke å kommentere hvorvidt vi er et pyramidespill eller ikke mens saken pågår, sier han.

Selskapets advokat, Bertram Vedeler, sier til Dine Penger at World Ventures ikke driver pyramidespill, og stiller seg uforstående til kritikken fra tilsynet.

–⁠ Faresignal

World Ventures har omtrent 4000 norske medlemmer, og over 100 000 på verdensbasis.

Allerede i 2012 avdekket Universitas at studenter over hele landet var blitt vervet av reisenettverket. BI-professor Gorm Kunøe gikk hardt ut mot selskapet, og rådet alle nåværende og potensielle medlemmer om å holde seg unna.

Kunøe stilte seg svært kritisk til konseptet, men mener man ikke kan vite noe helt sikkert før man får se regnskapene. Problemet er at selskapet ikke har norskregistrerte regnskap.

–⁠ Jeg er nesten helt sikker på at World Ventures er et ulovlig pyramidespill. Jeg vil advare alle mot å bli med på dette, sa han.

Tjener kun på medlemskap

World Ventures tilbyr billige reiser til sine medlemmer, for eksempel en villa i Florida til 45 kroner natten eller karibisk cruise til under 500 kroner.

For rundt 2100 kroner, pluss omtrent 400 kroner i måneden etter én måned, får medlemmer mulighet til både å kjøpe billige reiser, og tjene penger på å rekruttere andre.

Personer høyt plassert i World Ventures, som ønsker å være anonyme, påpekte overfor Universitas at de selger reiser til innkjøpspris, og kun tjener penger på medlemskap i reiseklubben.

Selskapets Texas-baserte ledelse har selv avvist pyramidepåstandene.

–⁠ World Ventures er stolte av at vi følger norske reguleringer. Dette er en sak for norske myndigheter, og Lotteritilsynet har ingen grunn til å etterforske World Ventures, sa Laura Wards, sjef for internasjonal kommunikasjon i World Ventures.

Nå skal altså selskapet granskes, og om én måned kan det vise seg at flere tusen norske medlemmer er med i et ulovlig pyramidespill.

Universitas følger saken.

Har du erfaringer med World Ventures? Tips journalist Heljar Havnes på heljarh@universitas.no.