STANG INN: Fabian Stang fikk æren av å klippe den røde tråden og å åpne Karrieredagene 2011.

BI tjener millioner på karrie­re­da­gene

Studentforeningen på BI bringer årlig inn over én million kroner på karrieredagene. UiO og HiOAs karrieremesser er ikke i nærheten av å tjene like mye.

I forrige uke gikk BIs Karrieredager av stabelen. Karrieremessen er den største blant universitetene og høyskolene i Oslo, med over hundre besøkende bedrifter. Forrige torsdag var også ordfører Fabian Stang på besøk for å åpne arrangementet.

I fjor tjente Studentforeningen på BI, SBIO, litt over en million kroner på karrieredagen. Inntektene kommer av at de over hundre besøkende bedriftene betaler mellom ni og 15 tusen kroner for å ha stand på skolen. Universitetet i Oslos (UiO) arbeidslivsdag er ikke i nærheten, med sine 60 bedrifter og et overskudd på 300 000.

–⁠ Kunne tjent tre millioner

Arbeidslivsdagen på UiO arrangeres av Karrieresenteret, som er et samarbeid mellom UiO og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Selv om de studentarrangerte Karrieredagene drar inn mye mer penger for SBIO enn Arbeidslivsdagen gjør for SiO, er ikke leder for Karrieresenteret, Gisle Hellsten, misfornøyd.

–⁠ Vi kunne fått inn tre millioner hvis vi ville, men å tjene penger er ikke vårt hovedmål. Bredde i bedrifter og organisasjoner er viktigere enn profitt, og vi vil tiltrekke både pengesterke og mindre pengesterke bedrifter og organisasjoner. Vi har forskjellige karrieremesser i Oslo, og bør dyrke våre forskjeller, sier Hellsten.

I fjor fikk Karrieresenteret inn 650 000 kroner, og omtrent halvparten av summen ble brukt på Karrieresenterets utgifter både til Arbeidslivsdagen og andre tjenester.

–⁠ For få studenter

UiOs Arbeidslivsdag er den eneste av karrieremessene som ikke blir arrangert hovedsakelig av studenter. Studentparlamentet ved UiO ønsker å delta mer på arrangementet.

–⁠ Karrieresenteret har profesjonalisert arbeidslivsdagen, men jeg tror fortsatt at det ville blitt et bedre arrangement med tyngre studentinvolvering, sier Stian Skaalbones, leder for Studentparlamentet ved UiO.

Hellsten er entusiastisk til Skaalbones’ engasjement.

–⁠ Jeg vil da med dette komme med en åpen invitasjon til Skaalbones og studentparlamentet til å åpne dialog om å få til et tettere samarbeid rundt Arbeidslivsdagen.

Skaalbones er glad for invitasjonen, og ser fram til et mulig samarbeid.

–⁠ Penger er ikke alt

BIs karrieredager arrangeres utelukkende av studenter, og leder for Karrieredagene og BI-student Lise Lotte Sande Koivunen, mener at man både kan oppnå bredde i bedriftene samtidig som man får inn mye penger.

–⁠ Vi har mange forskjellige bedrifter som har stands hos oss, og vi har en god blanding av store og små bedrifter og organisasjoner. Det at vi også får inn mye penger er ikke et hinder for kvalitet eller mangfold.

Pengene brukes på foreningens forskjellige utvalg.

–⁠ De pengene vi får inn fra karrieredagene er viktige i den forstand at de går tilbake til studentene, sier Sande Koivunen.

Men hun understreker at det å tjene mye penger ikke er førsteprioritet.

–⁠ Det viktigste for oss er å lage et arrangement som når ut til flest mulig studenter og som kan hjelpe så mange som mulig å forberede seg til arbeidslivet.

Pengene SBIO får inn fra denne ene dagen er omtrent halvparten av UiOs studentparlaments årsbudsjett på 2, 6 millioner, men selv om inntektspotensialet er høyt, insisterer Skaalbones på at det i bunn og grunn er UiOs ansvar å arrangere Arbeidslivsdagen.

–⁠ Studentparlamentet kunne gjerne vært involvert i dette arbeidet, men det er jo først og fremst karrieresenteret som har ansvaret for dette – gjerne i samråd med studentene.

Første gang for HiOA

HiOA arrangerer Karriereuka for første gang i år, og regner med å få inn omtrent 30 000 kroner. Her er det også billigst for bedrifter å ha stands.

–⁠ Det koster 3 000 kroner å ha en stand i vår Karriereuke, men det er halv pris for ideelle organisasjoner. Vi regner med å få inn 30 000 kroner, som skal gå til neste års Karriereuke, sier Liv-Kristin Korssjøen, leder for Studentparlamentet ved HiOA

Det at BI tjener så mye mer enn HiOA, er heller ingen bekymring for Korssjøen:

–⁠ Vi på HiOA tjener ikke like mye penger som BI, men dette er kanskje fordi vi ikke har som mål å tjene penger, men å ha et bredt utvalg og et interessant program, sier Korssjøen.