SÅ MANN RIVER NED PLAKATER: Ved denne oppslagstavlen så samfunnsgeografistudenten Sunniva Skjeggestad en mann rive ned plakatene til arabisk-kurset.

«Vi vet hvor du er, muslimsvin»

Kontaktpersonen i Forum for Arabiske og Islamske Studier mottok sist tirsdag en trussele-post. To dager etter ble en mann observert mens han rev ned lapper foreningen hadde hengt opp.

Noen dager etter at Forum for Arabiske og Islamske Studier (FAIS) begynte å reklamere på Blindern for sine arabisk-kurs, mottok kontaktpersonen til foreningen voldstrusler på e-post. Avsenderen truet med å «komme på besøk til deg muslim svin» dersom foreningen fortsatte å henge opp lapper for kursene sine. I e-posten står det også at «vi veitt vor og når du er et visst sted. Get that muslimtrash?».

«Det er veldig sårende å motta en slik epost. På universitetet er folk åpne, og jeg kan ikke tro at en student ville skrive slike ting.»

FAIS’ kontaktperson

–⁠ Det er veldig sårende å motta en slik e-post. På universitetet er folk åpne, og jeg kan ikke tro at en student ville skrive slike ting, sier kontaktpersonen i foreningen.

Han ønsker å være anonym av hensyn til egen sikkerhet på grunn av det truende innholdet i e-posten. Han frykter det kan være en organisasjon som står bak, men sier at FAIS kommer til å arrangere kursene som planlagt.

–⁠ Vi skal ikke høre på en marginal gruppering. De rasistene representerer ikke Norge, sier han. Foreningen er under Studentsamskipnaden i Oslo, og deler også ut bøker ved siden av å arrangere språkkurs. Han politianmeldte forholdet den 25. august, og frykter at noe skal skje på universitetet i forbindelse med e-posten han mottok.

Rev ned lapper

To dager etter at han mottok e-posten, observerte samfunnsgeografistudenten Sunniva Skjeggestad en mann på Det samfunnsvitenskapelige fakultetet som rev ned lappene om foreningen sine arabiskkurs.

–⁠ Jeg så en høy mann med blek hud og engstelig blikk som rev ned en lapp om arabisk-kurs. Jeg ble hengende rundt ham, og så rev han ned en lapp til, forteller Skjeggestad.

Hun spurte ham hvorfor han rev ned lappene, og fikk til svar at FAIS lokker folk på arabisk-kurs for å lure dem til å konvertere til islam, og han antydet at et slikt kurs bare er første steg til terrorisme.

–⁠ Jeg følte meg ikke helt trygg i nærheten av ham. Etter 22. juli forestilte jeg meg at det skulle være mer åpenhet, men det er tydeligvis ikke sånn, sier hun.

Det er foreløpig uklart om det er samme person som står bak trusseleposten og nedrivingen av lappene. Skjeggestad ringte kontaktpersonen til foreningen og sa at han burde henge opp nye lapper, noe som nå har blitt gjort.

Bistår gjerne

Leder av teknisk avdeling og ansvarlig for sikkerheten ved UiO, Frode Meinich, sier UiO gjerne bistår mottakeren av e-posten, men at det er først og fremst politiet som må ta hånd om saken. Tidligere har UiO måttet ta egne grep i slike saker.

–⁠ Det har vært noen forelesere som har blitt truet, og da har vi sett oss nødt til å sette inn vektere på forelesninger. Da har det som regel vært en student vi vet om som har truet en ansatt, sier Meinich.

Han sier at UiO er et stort samfunn med 35 000 mennesker, og det vil alltid være noen som ikke oppfører seg som de skal. UiO har to sikkerhetsrådgivere som også kan bistå i saken. Politiet på sin side har ikke påbegynt etterforskningen av saken.

–⁠ Saken har kommet i postgangen fra sentrum politistasjon. Inntil videre kan vi anbefale fornærmede til å ta vare på alle e-poster og sms-er han mottar, sier førstebetjent ved Majorstua politistasjon, Håvard Bekk. På spørsmål om dette er en sak politiet vil prioritere nå i kjølvannet av 22. juli, sier han at det er for tidlig å si.