Rasisme­an­klager mot sosio­logi­pro­fessor

Professor i sosiologi Sigurd Skirbekk har fått sterk kritikk for en leksikonsartikkel om rasisme. Selv avviser han anklagene.

På radio mandag kveld forsvarte Skirbekk sitt arbeid overfor Dag Herbjørnsrud, som sammen med Stian Bromark har skrevet boken Blanke løgner, skitne sannheter – en kritikk av det nye verdensbildet, der blant annet professor Skirbekk kritiseres.

–⁠ Jeg ble spurt om hvorfor jeg ikke nevnte Holocaust og jødeforfølgelsene i artikkelen. Svaret er ganske enkelt at jeg fikk beskjed fra forlaget om at man hadde to separate stikkord på de temaene, sier Skirbekk.

Forfatter Dag Herbjørnsrud er ikke enig.

–⁠ Det svaret Skirbekk gir er helt feil. Han burde kanskje lese boken, der er alt satt i en mye større sammenheng. Poenget er at alle henvisninger er fjernet, bortsett fra en henvisning til nynazisme, og dette er det ingen andre leksikon som gjør, sier Herbjørnsrud.

Tvilsom raseteoretiker

Skirbekk får refs for å referere til psykologen J.P. Rushton som i 1997 ga ut den kontroversielle boken

Race, Evolution and Behaviour, der svarte fastslås å ha gener som gjør dem mindre intelligente enn hvite.

–⁠ Rusthon er bare én av mange referanser i artikkelen. Det eneste jeg sier om ham er at han er sentral og omstridt. På tidspunktet jeg skriv artikkelen var Rusthon den ellevte mest siterte psykolog i Nord-Amerika. Men jeg bygger overhodet ikke på dette i artikkelen, sier Skirbekk.

–⁠ Dette er tull og tøys, sier Herbjørnsrud, som blant annet peker på at Rusthon har blitt slaktet av de fleste forskere. I dag må han gi ut boken på sitt private forlag fordi den er trukket tilbake fra markedet.

De fra ledelsen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet Universitas har vært i kontakt med har ikke ønsket å kommentere Skirbekks artikkel.