Bruker tid: Sonja Lee, kokk og innehaver av restauranten Magma, mener studenter bør bruke litt tid på å lage seg skikkelig mat.

Slow-food

Ta deg tid til mat

Publisert Sist oppdatert

Ernæringsstudentenes Matopplysnings (EMO) mattips

  • Stek en laksefilet (150-200g) med tomat, pepper og litt salt
  • Kok poteter med skallet på
  • Varm opp spinat i gryte, micro eller stekepanne, ha olivenolje og pepper på
  • Server det med en klatt naturell yoghurt
  • Mer matfornuft på EMOs side www.mathjelpen.no

Pot-au-feu

  • Kutt kjøttstykkene i like store deler
  • Skrell og vask grønnsakene godt
  • Ha opp i hele hvitløksfedd
  • Ha oppi laubergblad, timian og pepper
  • Putt alt i en gryte
  • Fyll på med vann til dekker godt
  • Ha oppi godt med salt
  • La det koke under lokk i ca. 2,5 timer
  • Danner det seg skum på toppen, må man fjerne det med øse underveis fordi det er urenheter.

Sonja Lees generelle råd:

  • Bruk gode råvarer fra sesongen
  • Ha kildekritikk mot råvarene. Sjekk hvor de kommer fra.
  • Tenk før du handler, planlegg en uke i forveien hva du skal spise
  • God mathygiene er viktig

Frossenpizza. Nudler. Pasta i pose, tilsett kun vann. Pølser i lompe, med ketchup, potensielt sennep. Og kanskje en kebab, medium pluss, på vei hjem fra byen en tidlig søndagsmorgen, selvfølgelig med brus på si.

– Folk generelt tenker ikke nok på hva de skal spise, middagen kommer stort sett som et sjokk ti på fire eller kvart på fem hver dag, sier nuddelkongen Mr. Lee’s datter, Sonja Lee, som selv er kokk og innehaver av stedet Magma i Bygdøy Allé.

Fransk bondekost

Ifølge Lee bør man satse mer på kvalitet i matvanene.

– Jeg forstår ikke hvorfor kostholdet skal være basert på suppe og frossenpizza. Det tar kanskje litt mer tid å lage annen type mat, men når man er student skal man som regel lese mye, og maten kan for eksempel koke på sakte varme mens man leser, sier Lee, og foreslår

den franske bondekosten pot-au-feu.

– Retten kan serveres året rundt, men da må man variere med sesongens råvarer, som for eksempel kan være kalv, oksekjøtt, lam, svin eller kylling. Retten er ikke spesielt dyr, og minner om fårikål. Man får to retter på kjøpet, ihjelkokt kjøtt og grønnsaker, som er veldig godt for seg selv med sennep på. I tillegg får man buljong. Man kan derfor spise det over to dager, sier Lee.

Varm salat

Dersom kriterier som billig, kjapt og begrenset bruk av kokefasiliteter skal oppfylles, foreslår Lee en varm salat.

– Du kan bruke salaten du har i kjøleskapet. Du koker et par egg i ti minutter, steker bacon og krutonger, og har det deretter oppi en bolle sammen med en blanding av olivenolje, sennep og balsamikoeddik. Du kan kombinere med hva du vil, og får et varmt måltid som er lett og raskt å tilberede, sier hun.

– Hvordan kan man variere kostholdet?

– Ved å bruke tid på å tenke over hva man spiser, og for eksempel sette seg som mål for uka at man skal gjennom en grønnsaksrett, en fiskerett, en kjøttrett, en salatrett og en supperett. Så kan man heller spise pizza eller taco eller noe tilsvarende i helgen, sier Lee.

Powered by Labrador CMS