Skippertaksguiden
Du kommer til å avlegge eksamen, og du kommer til å ta et skippertak. Denne guiden hjelper deg til å gjøre så effektivt som mulig.
Forberedelser
1:Pensum.
Hvis mulig, kjøp pensum brukt. Se etter de bøkene som allerede har markert visse utdrag med tusj. Ferdigmarkerte pensumbøker sparer deg for å lese store mengder fyllmasse.
2: Gå på siste forelesning.
Dersom dette toget ikke har gått, skal du alltid gå på siste forelesning, om det så er den eneste du går på hele semesteret. Siste forelesning er nesten alltid en repetisjon av de tingene studenter lurer på, og tradisjonelt en av få stunder hvor foreleser nedverdiger seg til å forklare ting på en grunnleggende og forståelig måte. Ofte vil foreleserens dårlige samvittighet over å tidligere ha brukt halvannen time på å forklare noe han bruker tre minutter på nå, gi utslag i en eller annen sjenerøs «avgrensing» av pensum, dvs hva du burde lese på, og enda viktigere, hva du kan la ligge.
3: Få tak i alle stensiler.
Mange fag har alle utdelte stensiler fra hele semesteret liggende på classfronter (en sånn internettgreie alle studenter liksom skal bruke). Ellers finner du som oftest en del andreopplag på siste forelesning, eller du kan kopiere fra en medstudine.
4:Gjør deg kjent med eksamensoppgavens struktur
Er det en oppgave eller flere? Får dere mange å velge mellom? I «Skriv en av disse fire»-eksamener er det alltid lurt å kaste den halvparten av pensum du synes er kjipest og lese dobbelt så hardt på det du har igjen.
Selve skippertaket
1:Fjern fristelser.
Ulike folk foretrekker å pugge på ulike steder, men det er alltid en enorm fordel å være på sted du synes er kjedelig. Hvis du liker TV, ikke pugg på et rom med TV, osv.
2:Les innledningene og konklusjonene i kapitler. Faglitteratur følger omvendt fiskemodell (eller puppedamemodell om du vil). Det er i begynnelsen og avslutningen kjøttet ligger. Innen visse fagområder kan det imidlertid være gjemt bort visse sentrale modeller/årstall midt i kapitler, ofte ledsaget av en figur. Vær obs på disse.
3:Ta små pauser.
«Små» er nøkkelordet her. Lengre pauser enn en halvtime, har en tendens til å vare resten av dagen. En episode «Seinfelt», så rett tilbake til arbeid.
4:Spis hva du vil.
Når du først skal pine deg selv, så fortjener du et avbrekk fra Fedon. Sukker, fett, hva som helst. Et skippertak vil aldri være sunt for verken kropp eller sinn uansett.
5:Sansepugging.
Et ved første øyekast litt tåpelig, men særdeles effektivt puggetriks er å pugge med flere sanser. Etter å ha tatt inn informasjon med øynene i noen timer, gjør det underverker å høre noen lese høyt fra pensum isteden. En annen sans er følesansen, best anvendt ved å skrive årstall og modeller om og om igjen. Gjort riktig vil dette gjøre at sentrale ting ligger i hånda på samme måten som minibankkoden din gjør.
6:Innspurtskollokvie
Den eneste skikkelig effektive teknikken for de som er kronisk rævva til å lese, er å snylte på andres kollokvier. Lytt etter siste forelesning etter folk som avtaler møtested for felles repetisjon og spør høflig om å få være med. Mange synes det er dumt at andre tar fordel av deres arbeid, men det er bortimot umulig å faktisk nekte deg å komme.
Selve dagen
1:Spis frokost.
En god frokost, og for så vidt også en dårlig en, vil gi hjernen ting den trenger for å funke best mulig. Er du skikkelig kvalm bør du holde deg unna for mye fet mat.
2:Pugg til siste sekund.
Bokstavelig talt. Sitt i eksamenslokalet og pugg som et galt menneske helt til du får beskjed om å legge bort boka. Pugg ting langtidshukommelsen sliter med, som (igjen) årstall og modeller. Skriv så ned alt du husker i det øyeblikket du får utdelt noe å skrive på.
3:Ikke kladd.
Grunnen til at du lærte at det var lurt å kladde var at du på den tiden sleit med å skrive en grammatisk korrekt setning. Sensorer bryr seg overraskende lite om hvor pen oppgaven din er å se på, og dessuten er tid alt på en eksamen.
4:Svar på alt du skal svare på.
Dersom oppgaven sier at du skal skrive tre oppgaver, så ikke skriv to ganske bra og regn med at det holder til en E. Ingenting er stryk. Noe er noe. Til tross for at instituttenes økonomiske liv avhenger av at du står, er det fortsatt de som har yrkesstolthet til å stryke deg på formalitetsfeil.
5:Trynefaktor
Under kvalitetsreformens økonomiske krav er det mange mindre fag som ikke har råd til å hyre inn eksterne sensorer. Dersom du vet at dette gjelder ditt fag, så sett i gang og smisk. Sørg for at sensor skjønner hvem du er, eller hvis du har baller/eggstokker av stål, dropp hint i oppgaven om at du er en annen enn den du er – en du vet sensor liker.
6:Ikke få panikk.
Hjernen fungerer på rare måter. Hvis du er helt blank på et punkt, så jobb med et annet inntil det løsner. Langtidshukommelsen din putrer under hele eksamen selv om du tror du tenker på andre ting.