Vanlige irritasjonsmomenter:
Lei av mobilbøllene?
Sjefsbibliotekaren oppfordrer til selvjustis.
Universitetsbibliotekets lesesaler er alle prydet med skilt som forbyr bruk av mobiltelefoner. Overbibliotekar Randi Rønningen innser at de har minimal effekt, men er tom for andre idéer.
– Vi har sjekket ut en del tekniske løsninger som gjør det umulig å bruke mobiltelefoner i lokalet, men vi har fått avslag fra Post- og teletilsynet. Et annet problem er at mobiltelefonene er blitt så avanserte at vi trolig bare ville klart å sperre en mindre andel av dem, sier hun.
I mangel på andre løsninger oppfordrer publikum til å ta loven i egne hender.
– De som sitter ved skrankene skal ikke fungere som noen «tante-politi». Derfor er det fint om brukerne av biblioteket kan minne hverandre på forbudet. Det holder å peke på skiltet og vise til alminnelig folkeskikk.
Et eget rom for snakkesalige bibliotekgjengere har aldri kommet lenger enn til idéstadiet.
– Jeg har lagt merke til at en del går ut i trappeoppgangen for å prate i telefonen. Det er en veldig dårlig idé, for da høres man ikke bare i etasjen man står i, men i hele biblioteket.
Tviler
Sosiolog og seniorforsker i Telenor, Richard Ling, har lite tro på at studentene selv vil klare å håndheve mobilforbudet.
– Dette avhenger av meningene til folk flest, og hvorvidt forbudet integreres i et sosialt system. Det må innebygges i våre forestillinger om situasjonen. Det må bli like unaturlig som å gå på dametoalettet hvis du er mann.
Han tror heller at folk vil bli flinkere til å bruke telefonen uten at det forstyrrer andre, samtidig som vi blir mer tolerante for andres telefonbruk.
– Mobiltelefoni er et forholdsvis nytt fenomen og normer og regler har ikke etablert seg ordentlig. Vi ligger fortsatt på etterskudd, men er blitt flinkere, sier han.
- At man fullfører samtalen bak noen bokhyller: – Selv om vi ikke kan se deg kan vi utmerket godt høre deg.
- Lydløs med vibrator rett på pulten: – Like sjenerende Som lyden av et samleie uten stønninga.
- Høylytt hvisking: «jeg sitter på lesesalen, kan jeg ringe deg opp etterpå»: – Hvis personen i den andre enden hører deg, så er det garantert noen på lesesalen som også gjør det.
- Innlede samtalen på vei ut: – Greit, du er student men du har råd til å ringe opp igjen når du har kommet deg ut.
- Lange SMS samtaler med påfølgende vibrering og tastaturknitring: – Nå er det på tide å bli voksen. Tør du ikke snakke direkte til folk ellert? Kan du ikke snakke direkte med fjortisflørtene dine?
- Gjenglemt telefon som aldri slutter å ringe: – Spesielt plagsomt om vedkommende har en «artig» ringetone.
- Bruk av mobilspill: – Du bør seriøst vurdere om du har noe på universitetet å gjøre.