Fiskefeber
STUDIO er Blinderns studentfestival, men visste du at det også er en studentforening?
Hva er det beste med å være medlem i studentforeningen Steinbiten?
– Det er opplagt for alle akvarieinteresserte. Er du først blitt bitt av akvariebasillen ønsker du deg alltid et større akvarium. Akvariet på Biologisk institutt er 800 liter, og det er opp til oss hva slags fisk som skal leve der, sier Ragnar Haaserud (27). Han tar master i økologi og er styremedlem i Steinbiten.
Saltvann
Steinbiten har omtrent 20 medlemmer, hvorav ni er aktive. Studentforeningen har eksistert i over 25 år og har som hovedformål å fremme trivsel og inspirere andre gjennom driften av akvariet i foajéen på Biologisk institutt. Som medlem får man være med å bestemme biotop, altså hva slags fisk akvariet skal inneholde og ellers må man sørge for vedlikehold og drift.
– Dette året har vi prøvd oss med saltvann, det er mye vanskeligere enn med ferskvann. Det er mer alger og det er mer komplisert å holde riktig temperatur på vannet, forklarerer Ragnar mens han sprayer akvariets utside med Jif.
Akvariedilla
Akvariet inneholder for tiden sjønellik, kråkeboller, sjøstjerner og bergsnebb.
– Det er vi som har fanget det meste av fisken, resten har vi fått. Det er aktuelt å forandre biotop til neste år. Da auksjonerer vi bort fisken som har vært i akvariet, de fleste av oss i klubben har akvarier hjemme også, fortsetter han mens han skrubber innsiden av akvariet med noe som ligner en dobørste.
Leder for SteinbitenJoachim Tørum Johansen (28) tar master i zoologi.
– Jeg håper vi får nye medlemmer til høsten for de fleste av oss i styret går på master nå, og det er begrenset hvor lenge vi kan ha ansvaret for akvariet, sier han bekymret.
– For utenom å drive akvariet er det en sosial studentforening. Vi arrangerer fisketurer, eller pizzakvelder, også holder vi dialogen gående angående akvariet i løpet av semesteret, lokker han.
Overfôring
I mens har Ragnar gått i gang med å fylle på feskvann i akvariet, fordi mye av vannet har fordampet i varmen, og saltkonsentrasjonen i vannet er høy. Dette er typisk vedlikeholdsarbeid for akvariet. Et annet viktig moment hvis man skal drive et akvarium er fôring av fisken, og det er det viktig å være nøye med.
– Den hyppigste dødsårsaken blant akvariefisk er faktisk overfôring, slår Torbjørn fast.
Det er sval ettermiddag i Frognerparken. Styret i STUDIO har rigget seg til for å studere festival. Grillen er fyrt opp, pottisposen er spretta og smågodtet sendes rundt. Som sitteunderlag og duk har de Chateau Neuf-plakater.
– Hvem vil ha ansvaret for grillen? spør festivalgeneral Torbjørn Valum (24).
Ingen hender går i været, så han utpeker informasjonsansvarlig Sara Ekern Lossius (24) til jobben.
– Neeeei, jeg nekter, roper hun.
– Hvem vil at Sara skal grille?
Alle hendene går opp i været utenom Sara sin. Hun protesterer vilt. De andre ler og prøver å overtale. Til slutt tar nestleder Marie Fekene (20) diplomatisk ansvaret.
Ikke melkeku
Studentforeningen startet som et tiltak for å bringe inn penger til Chateau Neuf i 1947. De siste årene har festivalen vært en stor studentfest som like ofte har hatt underskudd som overskudd.
– Festivalen har ikke lenger som mål å være melkeku for Chateau Neuf. Det er en feiring, en velkomstfest, men vi prøver å ikke gå med underskudd naturligvis, forklarer generalen.
– I år blir det sol, mye folk og overskudd. Vi har satset på bredde i programmet i år, så det er noe for en hver smak, skyter Maria inn.
Intensivt
Foreningen består av et styre på seks personer og en stab på omtrent 40 som jobber under festivalen som bartender, plakatopphenger, sjåfører, osv.
– Det som skiller STUDIO mest fra andre studentforeninger, er at man bare jobber intensivt i en periode av året. Våren og sommeren er den mest hektiske tiden. Dessuten jobber vi opp mot et konkret mål, forklarer Maria.
– Det kuleste er at vi er nok den studentforeningen som når ut til flest studenter. Det er en fest for alle, sier Sara.
– Men hvis du skal like å jobbe i styret som oss, må du være en organisasjonsnerd, sier Kristin Zalik (22).
Gigabudsjett
Det er nok uten tvil også en av studentforeningene som har størst budsjett. Hele 2,5 millioner kroner. Det meste av pengene skal brukes på artister og tjenes inn ved ølsalg.
– Man får et annet forhold til det når det er så store tall. Det blir bare tall, sier økonomiansvarlig Kai Braaten (29) og spiser en håndfull potetgull.
– Hvem vil skrive møtereferat? Spør Torbjørn. Det melder seg ingen frivillige til denne oppgaven heller, så den glade gjengen ender opp med å bestemme seg ved hjelp av stein, saks og papir.