Fantastiske foreninger
Bartekonkurranser og kjempescrabble er helt naturlige ingredienser når rollespillforeningen Ares arrangerer festival.
Festivalområdet er i sluttminuttene av en bartekonkurranse, og jeg gjenkjenner Heiatufte-Martin som deltaker. Idet vinnerne får framført en noe pjuskete versjon av den svenske nasjonalsangen som premie, og fotografen går til siden for å fotografere et parti kjempescrabble, føler jeg meg med ett som hovedpersonen i Obstfelder-diktet «Jeg ser». Der står jeg, blant flere hundretalls rolle- og brettspillsentusiaster. Her er i sannhet underlig.
24 år på rad
Ares er en rollespillforening tilknyttet Universitetet i Oslo. For tjuefjerde år på rad har de stablet Arcon-festivalen på beina. Festivalsjef Kristian Echholt beskriver Arcon-festivalen som Ares sitt hjertebarn.
– Det er en non-profitfestival som etter hvert har vokst seg større enn studentforeningen som startet den, sier han fornøyd.
– Den første Arconfestivalen ble arrangert i et privat hjem av og for en gjeng kompiser, supplerer Ares-formann Thomas Refsdal.
Selv om hele 1300 deltok i toppåret 2003, er den med årets oppslutning likevel den største av sitt slag i Norge.
– Nå ligger vi på omtrent 500 deltakere i året, og det er vi fornøyde med, konkluderer Echholt.
Snakkende aper
Festivalområdet kryr av spillende mennesker, men jeg er ærlig talt litt skuffet over utseendet og oppførselen til folka rundt meg. Rolle-, brett- og kortspillentusiaster ser nøyaktig like ut som alle andre, og til tross for det er det overraskende mange som helst ikke ønsker å bli tatt bildet av.
Heiatufte-Martin, også kalt Martin Bull Gudmundsen, er sammen med Ole Peder Giæver forfatter av rollespillboken «Itras by». Den har vært hovedtemaet for årets festival, og er ifølge forfatterne en «retro-surrealistisk urbanfabel hvor spilleren skriver sin egen historie». Handlingen foregår i en 20-tallsby der drømmer og mareritt trenger inn i virkeligheten, og hvor man like gjerne støter på snakkende aper og ville bakgårdsløver, som mennesker.
– Det har tatt syv år å ferdigstille boken, og underveis har mange vært med på å prøvespille, forteller Giæver.
Begge forfatterne har lang fartstid på Blindern og er veldig glade i miljøet rundt Ares. Det er ikke bare når det arrangeres festival at Ares gjør seg bemerket som en aktiv studentforening.
– På tirsdagskveldene i Vilhelm Bjerknes´ hus møter det opp 70-80 stykker, svarer Ares-formann Thomas Refsdal på spørsmål om hvor mange som er interessert i rollespill på Blindern.
– En del kommer også for å spille brettspill. Ares har en samling på rundt 60 spill i kjelleren her. I tillegg arrangerer vi spillkvelder på Høyskolen i Oslo hver mandag og i et hus vi leier på Bjølsen hver onsdag, forteller han.