Proffe sparetips

Spar spenn

Gjermund Grimsby klipper sjelden håret, «låner» småpenger av venner og har sikret seg et fett utdanningsstipend. Slik får han høyrentekontoen til å vokse. Redaktør i Dine Penger Bjørn Erik Sættem hjalp Universitas med å velge ut de beste sparetipsene for studenter. Les og lær!

Publisert

Samfunnsøkonomistudent Gjermund Grimsby har en mengde fine sparetips for studenter, men vegrer seg litt for å avsløre hemmelighetene.

– Det handler om tilbud og etterspørsel. Hvis jeg forteller hvilke puber som er billige, kommer det flere mennesker, og prisene stiger.

Rasjonelt.

– Jeg liker å drive med penger, penger er makt, sier studenten med den overgrodde hårsveisen, med loppemarkedsjakka, med matpakke i sekken.

– Har du god råd?

– Nei, ikke spesielt. Men jeg har nok. Jeg går aldri i minus, sier Grimsby.

Studenten lever som studenter flest. Bruker penger på øl, mat og bolig. Bor i kollektiv, tar studielån og har en deltidsjobb. Månedlig gir det cirka 11 000 kroner.

– Jeg har få ting. Bor sammen med folk som har møbler og tv. Jeg klipper aldri håret hos frisør. I fjor ble jeg lurt til å betale 450 kroner for en bollesveis, og jeg ble prakket på en balsam til 135 kroner. Det gjør jeg aldri igjen, sier han, klok av skade.

Gnier

Grimsby bruker mye tid på studiene. Han har studert samfunnsøkonomi i to år, og grunnet gode karakterer ble han tildelt et stipend for å studere et år i Tyskland. Studielånet vil da bli overlatt til høyrentekontoen, hvor Gjermund allerede har greid å spare 12 000 kroner siden januar.

– Jeg har satt inn 1500 kroner hver måned. Jeg har ikke noe kort til

sparekontoen, derfor blir jeg heller ikke frista til å bruke pengene, sier Gjermund.

– Har du andre sparetips?

– Unngå butikker. Kjøp mat på tilbud. Ikke kjøp panini i kantina, sier han, og

skuler på undertegnedes 27 kroners tørre baguett.

– Og hvis jeg spanderer øl på ei jente, er det med det forbeholdet at vi skal dele den. Det blir kanskje sett på som litt gnient, gliser han.

Tjen 63 400 kroner med lav skatt

Studenter bør jobbe så mye de greier inntil årslønnen kommer opp i 63 400 kroner. Etter dette stikker staten av med over 1/3-del av inntekten.

Få lukrative personalrabatter

Skal du ha ekstrajobb, bør du forsøke å få jobb der du kan utnytte personalrabattene.

Søk om legat

I Legathåndboken 2003 finner du i overkant av 2 500 stipender og legater å velge mellom.

Reduser bokostnadene

Er du sosial, lønner det seg å bo i kollektiv istedenfor alene. Da får du høyere bostandard til samme prisen.

Ha riktige forsikringer

Som student trenger du som regel tre forsikringer: Reise-, uføre- og innboforsikring. Manglende forsikringsdekning kan i verste fall føre til økonomisk ruin.

Websider for sparegriser

www.studentrabatter.no

http://www.gjerrigknark.com

http://www.student.no

Powered by Labrador CMS