Makt og monopolpenger
Blazere, London School of Economics, BA-HR, gråsonejus og gull på Wall Street. Norges nye broilere har allerede smurt inn håret med voks og tatt over pappas bil og VPS-konto.
– Jeg drømmer vel om en jobb i McKinsey; fet jobb og mye spenn, sier Lars Henrik Torgersen og lener seg fremover:
– Vi er lei av at vi på Samfunnsøkonomi blir stemplet som så innmari sosialdemokratiske. Vi er bærebjelken i det kapitalistiske system.
Skal knuse jussen
Gutta i aksjeklubben Proficio Infinitus på Samfunnsøkonomi sitter rundt bordet, deres kvinnelig alibi er stasjonert i London for øyeblikket. De er med i Finansavisens «Studenter på børs»-konkurranse. Den er like enkel som den er genial: Hver tirsdag skal de investere 40.000 lekepenger. De kan ikke sitte med mer enn 120.000 i én aksje. Samfunnsøkonomenes mål er å maksimere avkastning, gjerne slå hovedindeksen og i alle fall knuse jusstudentene fra Oslo og Bergen.
Forrige runde som gikk fra i vår til tidlig i høst var det Norges Handelshøyskole (NHH) mot Handelshøyskolen BI. NHH vant soleklart.
– De sier at BI ble så ydmyket at de ikke turte å være med denne runden, forteller Martin Jaer. De har jo ikke noen kompetanse for å gjøre det bra på børs, det de lærer er markedsføring og ledelse.
– Hva har så dere som ikke de på BI har?
– Makro-forståelsen av verdensøkonomien. Veksten i Kina påvirker mer enn de fleste skjønner; hva pokker som skjer i verden er det futt i kara der borte. Dessuten vil bulkratene stupe frem mot 2009, tørrlastmarkedet vil være overkontrahert; forteller Jaer, som jobber deltid i et lite shippinganalyseselskap
– Motivasjonen vår bak konkurransen er vel omtrent det samme som ellers med jobben: Å tjene mest mulig penger; forteller Torgersen.
Uendelig fremskritt
Juridisk finansklubb i Bergen konkurrerer mot samfunnsøkonomi-gjengen i Oslo. De er ikke like opptatt av makroforhold i verdensøkonomien.
Fire av gutta sitter rundt bordet i kantinen på juridisk fakultet i Bergen. De er up-and-coming finansakrobater kledd i blå skjorter.
– Vi er nokså langsiktige så vi har konsentrert oss hovedsakelig om markedsanalyse fremfor teknisk analyse, foreteller lederen, Nicolai Martinius Myren.
– Hvorfor er det ikke med noen damer?
– De er bare opptatt av menneskerettigheter kommer det kjapt tilbake, fra Nicolai. De andre gutta rister oppgitt på hodet over de kvinnelige juristene i Bergen.
Høyere verdi
Klokken er åtte, det er mandag morgen. Fem gutter fra aksjeklubben Pretium sitter ulastelig kledd. De har mye å gjøre, hår skal sleikes, gull skal trades.
– Det er vi som er de beste; det er egentlig ikke noe å diskutere.
Karl Axel Bauer er ikke spesielt snau i sin karakteristikk av konkurrentene: De fra Bergen er for tafatte til å komme inn i Oslo, samfunnsøkonomene er en haug med raddiser.
– Bergenserne beskyldte dere for å være feige. Dere satt mye i cash?
– Feige? Når børsen stuper er du ganske dum hvis du sitter i aksjer. Vi trakk oss litt ut, men sitter nå med alle pengene i aksjer; det er ikke feighet, det er det eneste fornuftige. Vi skal jo tross alt vinne, Karl Axel Bauer.
Heller ikke i Oslo er jusstudinene representert. Er aksjelek «Gutteklubben grei»?
– Det var ingen som hadde lyst. Vi delte ut flyere, reklamerte på forelesninger. I moderforeningen vår, Forensis, er det 550 medlemmer, 200 jenter. Vi har mange dyktige jenter i foreningen, sier Karl Axel.
– Foreningen arbeider for tiden med å stable på beina et fond for samtlige studenter på fakultet, sier Daniel Lyberg,
– Vi tenker oss at det skal være tilsvarende det de har på BI og NHH, og vil forhåpentligvis få studielånene til å strekke over noen flere pils, avslutter han.
Mandag ettermiddag var stillingen slik:
Pretium: + 6,6 %
Juridisk finansklubb: + 5, 7 %
Proficio: +2 %