Professor i statsvitenskap Raino Malnes

Anonyme anarkister

De har funnet formelen for å måle graden av anarki i samfunnet, og vil helst ikke snakke med pressen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi behandler som regel spørsmål fra pressen i komité, skriver R. Gustavsen i Anarkistisk Universitetslag (AU).

AU avholdt for kort tid siden et seminar om anarkisme. Når Universitas spør om det er mulig å avtale et møte, er svaret kontant, og fremdeles i e-posts form:

– Nei, det gidder vi ikke. Enhver person som står frem med bilde og eksponeres i media blir automatisk en lederskikkelse, skriver Gustavsen.

Etter å ha sendt spørsmål per e-post mottar Universitas likevel svar. Denne gangen undertegnet av R. Gustavsen og H. Fagerhus i «Komiteen».

Autoritært indoktrineringshøl

– UiO er vesentlig et autoritært indoktrineringshøl som ikke fortjener betegnelsen universitet, selv om det finnes noen hederlige unntak blant studenter og personell, skriver Komiteen.

AU er tilknyttet ANORG – anarkistenes organisasjon i Norge, nettstedet www.anarchy.no, og det elektroniske tidsskriftet International Journal of Anarchism.

På spørsmål om hva AU legger i begrepet anarkisme henviser de til nettstedet sitt.

Skremmende medlemstall

– Hvor mange aktive eller registrerte medlemmer har AU i Oslo?

– Vi vil ikke skremme noen med tall for Norge/Oslo, skriver Gustavsen.

I en annen e-post tillater talspersonen seg likevel å spekulere:

– Det er flere anarkister i Norge enn du tror, antakelig, men sannsynligvis færre enn 10 000. Da vi er organisert med kontaktpersoner som igjen har sine nettverk, er det vanskelig å gi et nøyaktig anslag, skriver Gustavsen.

Sekretær for Kulturstyret Christian Frey Dahl kan ikke si hvor mange medlemmer AU har. Kulturstyrets jobb er å formidle midler fra semesteravgiften til studentforeninger ved Universitet og SiO-høgskoler.

– Det finnes ingen registreringordninger for studentforeninger hva gjelder medlemstall, men det er på trappene. Anarkistisk Universitetslag har ikke søkt om eller fått støtte fra SiO siden 1994, sier Frey Dahl.

Røtter til Ole Paus

Gustavsen skriver at Anarkistisk Universitetslag har røtter tilbake til Ole Paus og anarkistorganet Svarte Fane i 1960-70-årene, samt anarkister tilknyttet Grønt Gras, Folkebladet, FAU og AFIN/ANORG i høgskole-, forsker- og universitetsmiljøet. Dette var mer uformelle nettverk, ifølge talspersonen. Anarkistisk Universitetslag ble formelt stiftet på Blindern tidlig på 1980-tallet.

– Hvilke mål har dere oppnådd?

– Masse. Akademisk er listingen av International Journal of Anarchism blant de store vitenskapelige tidsskriftene, som Norges eneste akademiske tidsskrift med vitenskapelig anerkjent tyngde viktig, skriver Gustavsen.

53 prosent anarkisme

– På hjemmesidene deres skriver dere at Norge er cirka 53 prosent anarkistisk. Hvordan har dere regnet ut det?

– Det er gjort av en komité en gang i 1994/95, og fulgt opp med diverse undersøkelser siden, skriver Komiteen.

De mener at Norge har et høyt prosentnivå som land/stat. Andre som scorer bra ifølge anarkistene er Vermont i USA, Sveits, Island, Færøyene og Isle of Wight. Komiteen presiserer at slike tall i praksis må bli meget omtrentelige sannsynlighetsbetraktninger på grunn av usikkerheter i datamateriale og beregningsmetoder.

– Hvilket land har etter deres mening den laveste prosentandelen anarkisme i dag?

– Palestina/PLO, Afghanistan, Irak, noe i Afrika kanskje. Vi snakker ikke om anarkismegrad under 50 prosent, da det ikke regnes som signifikant. Vi snakker da om autoritær grad, signifikant. Disse landene har høy autoritær grad.

Blant tiltakene AU foreslår for å gjøre det norske samfunnet mer anarkistisk er desentralisering, reduksjon av lønns- og rangforskjeller, økt effektivitet, rettferdighet og sosial justis, samt innføringen av anarkistiske menneskerettigheter, autonomi og frihetlig, rasjonell sosialisme.

Vrenger og vrir

– Hvorfor vil dere ikke treffe meg ansikt til ansikt?

– Vi har dårlig erfaring med pressen. Via telefon og personlig intervju vrenger og vrir journalistene på det som sies, klipper og limer utenfor vår kontroll, og gir det hele sin egen politiske vinkling, skriver Komiteen.

– Hvor mange er med i Komiteen som besvarer disse spørsmålene?

– Denne gangen har jeg tatt kontakt med folk etter behov, i alt bortimot 15 stykker tror jeg. Har hatt noen vanlige møter og noe telefon og e-mail. Jeg har fungert som sekretær, skriver Gustavsen.

Svarene i artikkelen er forkortet.

– Ordet anarki kommer av gammelgresk «an archos», uten styrer. Det er vanlig å skille mellom anarkister som heller i retning av sosialisme og de som heller i retning av kapitalisme. Der finnes det store forskjeller. Individets frihet er likevel en grunnleggende verdi hos begge, samt en avstandstagen fra alle former for tvungen autoritet.

Malnes kjenner ikke til Anarkistisk universitetslag.

Powered by Labrador CMS