Splittelse i valgkomiteen:
Ingen enstemming innstilling av ny NSO-leder
Tre kandidater har kjempet i valget om å bli Norsk studentorganisasjons (NSO) nye leder. Men valgkomiteen er uenige om hvem de syntes skal være organisasjonens fremste studentstemme.
I dag kom meldingen om at flertallet i NSOs valgkomité ønsker Tuva Todnem Lund skal ta over stafettpinnen som leder i NSO. Et mindretall tok derimot ut dissens og ønsket Jonas Økland som leder.
– Det er to veldig dyktige kandidater, men det var en splittelse i komiteen og det ble derfor ingen enstemming innstilling, sier leder i NSOs valgkomité Nikolai Klæboe til Universitas.
Klæboe peker på at innstillingen er en intern prosess og ønsker derfor ikke å gå ut med hvor mange som tok ut dissens. Uenighetene handlet likevel om de ulike lederstilene som de to personene representerer.
Les også: Dette er NSO-kandidatenes kampsaker
Innstillingen er valgkomiteens anbefaling om hvordan organisasjon bør ledes. Nå er det opp til landsmøtet å bestemme hvem som blir talspersonen for studentene. Det skjer førstkommende helg.
Dette er reaksjonene til de tre lederkandidatene.
Innstilt leder: – Lettet og overrasket
– Jeg er veldig letta for å få innstillingen. Det er veldig gøy, men jeg er også litt overrasket. Jeg stiller mot to dyktige motkandidater, sier Tuva Todnem Lund over telefon til Universitas.
Lund er relativt ny i NSO og har derfor brukt mye av de siste ukene til å sette seg inn i organisasjonens politikk. Hun har tidligere kritisert NSO for å være en «gjeng pampere» som synser over det de tror er studentenes beste. Derfor ønsker hun blant annet å styrke kontakten til medlemslagene.
– Det å se organisasjon med kritiske og nye øyne tror jeg kan gi et friskt pust til organisasjonen, sier Lund.
Det er nettopp dette valgkomiteens legger i sin begrunnelse for innstillingen av Lund som leder. De skriver blant annet:
«Tuva har klare og tydelige mål for hvordan NSO kan bruke bredden av organisasjonen for å skape politiske gjennomslag. Tuva reflekterer godt rundt hvordan man gjennom inkludering av medlemslagene kan skape en sterkere grunnstein i studentbevegelsen.»
Komiteen beskriver videre Lund som en omsorgsfull og nytenkende person som vil holde arbeidsmoralen oppe i organisjonen.
Lund er spent på landsmøtet til helgen og er glad for å ha tilliten til komiteen i ryggen.
Dagene mot landsmøtet blir hektiske. Hun er leder for Studenttinget på NBMU som blant jobber med en lettelse i regjeringens koronaforskrift for å få studentene tilbake på lesesalene.
– Men så håper jeg får drevet litt valgkamp på kveldene, sier hun og ler.
Økland: – Mer motivert enn noen gang
Jonas Økland ble innstilt av valgkomiteens mindretall, men har ikke mistet håpet av den grunn. Tvert i mot er han mer motivert enn noen gang.
– Først og fremst er jeg veldig glad for en innstilling av en del av komiteen. Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg fikk unison støtte, men det viser bare hvilken vanskelig jobb komiteen har hatt, sier han.
Komiteen trekker frem Øklands erfaringer arbeidsutvalget i NSO og ambisjonene hans for hvordan organisasjonen bør bruke mediene for å få gjennomslag slik at organisasjon får en mer effektiv kraft i politikken.
– NSO må være tydelige i media. Det er viktig å være kritiske, men det er også viktig å appellere til politikerne. Vi må skape dialog slik at politikerne ønsker å involvere oss i sakene sine. Man trenger ikke alltid de største overskriftene, sier han.
Økland er også spent på landsmøtet til helgen.
– Nå er det opp til landsmøtet å bestemme, og jeg håper jeg kan bruke den siste uken til å være tilgjenlig for delegatene, slik at de kan bli kjent med meg og hvorfor jeg er den rette lederen, sier han.
Hansen Masvik: – Jeg er fortsatt den beste kandidaten
Daniel Hansen Masvik stiller også som NSO-kandidat ved landsmøtet til helgen, men ble ikke innstilt av komiteen. Han er overrasket over dette.
– Jeg mener fortsatt at jeg er den beste kandidaten, og kommer til å fortsette med å argumentere for det. Jeg har ikke tenkt til å gi meg, sier han.
Han forteller at han fått flere positive tilbakemeldinger av folk som ikke forstår hvorfor han ikke ble innstilt. Da Universitas prater med Masvik over telefon tikker det inn en spøkefull gratulasjon med politisk støtte på mobilen hans.
«Gratulerer! Dette er det beste som kunne skje. Det viser hvor viktig kandidaturet ditt er for studentene»
Masvik er videre kritisk til de to andre kandidatene.
– Tuva representerer outsideren og kritiserer studentpampene, men har lite erfaring fra NSO. Jonas har åpenbart erfaring i organisasjonen, men har stått for mye ekskludering fra sentralstyre. Jeg har både outsider-perspektivet til Tuva, men også innside-erfaringen til Jonas, sier han.
Masvik sitter nå i sentralstyret i NSO og har tidligere vært leder av Studentparlamentet ved UiT. Der opplevde han at distriktene ble ekskludert fra NSOs politikk, noe som motiverte han til å gå inn i sentralstyret for å endre denne kulturen fra innsiden.
I prosessen rundt krisepakken etterspurte sentralstyret i NSO aktiv deltakelse i Zoom-møter med medlemslagledere og «fikk et blankt nei» uten alternative forslag, ifølge Masvik.
– Dette har ikke Jonas stilt seg i mot i Arbeidsutvalget denne perioden og kom ikke med noen ønskede endringer på dette når han ble konfrontert under lederdebatten, sier han.
Han fortsetter:
– Det er bra at de har klare og politiske mål, men har man ikke en samlet organisasjon så har ikke det noe å si.
Ovenfor Lund mener han at hun har for lite innsikt i organsiasjonen til å kunne lede den.
– Hun kritiserer NSO for å være «en gjeng pamper» uten mye erfaring i organisasjonen selv. Hun undergraver den ufattelige viktige jobben som veldig mange gjør ved å kritisere på en slik usaklig måte, sier han.
Han mener hun også har for lite erfaring med lobbyvirksomhet.
– Tuva har vært leder for studenttinget ved NMBU i et år nå. Men dette har vært et år med koronarestriksjoner. Det er stortingsvalget til høsten, så hvordan skal NSO ha en leder som ikke kjenner noe lobbyvirksomhet utenom over zoom?
Svarer på kritikken
Jonas Økland svarer slik på kritikken fra Masvik:
– I år har vært et helt annerledes år enn tidligere, og ting har måttet blitt gjort på andre måter. Jeg har selv trosset hele arbeidsutvalget mitt i saker i sentralstyremøtene nettopp fordi jeg var uenig med dem, og ønsket en større involvering av sentralstyret.
– Det er viktig for meg at vi heller ser framover og fortsetter å bygge den gode organisasjonen vi har vist at vi er, lag på lag, sammen.
Tuva Todnem Lund svarer på sin side:
– Jeg er opptatt av å styrke NSO og arbeidet vi gjør, og for å gjøre det må man tørre å være kritisk, og å påpeke hva som ikke fungerer. I tillegg tilbyr jeg løsninger og ideer som jeg opplever har god oppslutning i organisasjonen, og hos valgkomiteen. Det er jeg glad for!
– Det stemmer ikke at jeg ikke kjenner til lobbyvirksomhet. Jeg har vært med å kjempe for en ny krisepakke, og jeg har vært med å kjempe frem seiere lokalt, og jeg har jobbet masse for å få åpnet campus for mine medstudenter. Det har vært viktige kamper for meg å ta, og det har jeg like mye jobbet fram gjennom lobbymøter som i media.
Les også: Masterstudent om oppussing av Eilert Sundts hus:– Føler oss gløymt i prosessen