Mia Larsen Sveberg, leder i Norges Handikapforbunds Ungdom kritiserer lærestedene for å ikke prioritere studenter i rullestol i vintermånedene.

Snøkaos:

Studenter blir innesperret i dagevis

Store snøfall, glatte veier, og for lite brøyting av vei og ekstrastrøing hindrer framkommelighet for studenter i rullestol. Studiestedene hører likevel lite fra studentene det gjelder.

Publisert

For Oslostudentene har studiestart vært preget av snøkaos, med busser som ikke kommer i tide og veier som ikke måkes og strøs raskt nok.

Leder i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) Mia Larsen Sveberg er tydelig på hvilken utfordring det byr på for studenter som sitter i rullestol.

– Det å komme seg ut av sin egen hybel er krevende. Mange blir innesperret i flere dager.

NHFU jobber for at unge mennesker med nedsatt funksjonsevne skal kunne ha en aktiv hverdag, uavhengig av diagnose. Sveberg understreker at høyere utdanning er et viktig fokus for organisasjonen. 

– Uten høyere utdanning er det vanskelig å få jobb, og har du nedsatt funksjonsevne i tillegg blir det enda vanskeligere. Det å ha tilpasningsbehov i hverdagen er sjelden attraktivt, og da blir det viktig å komme seg ut i utdanning slik at man bedrer sine muligheter, forklarer hun.

– Man må slutte å bli så overrasket hvert år

Sveberg påpeker at å være student på fulltid som rullestolbruker forutsetter universell utforming på studiestedene.

– Det er særlig at det ikke brøytes raskt nok, og bredt nok, som hindrer rullestolbrukere i å komme seg inn på studiestedene om vinteren. Snøen man som gående fint tråkker gjennom, er en hindring for hjulene på rullestolen.

Når studentene allerede gjør sitt ytterste, blir det universitetene sitt ansvar å finne gode løsninger

Mia Larsen Sveberg, leder i Norges Handikapforbunds Ungdom

Sveberg beskriver manglende måking som et gjentakende problem på universitetene og høyskolene.

– Man må slutte å bli så overrasket hvert år når snøen kommer.

Manglende tilbakemeldinger

Hverken Studentparlamentet ved UiO eller Oslomet har fått noen tilbakemeldinger fra studenter i rullestol om hvordan det har vært for dem å komme seg rundt på campus nå i vinter. 

– Det er sjelden at studentene kommer til oss, og det er synd. De henvender seg oftere til eiendomsavdelingen, tillitsvalgte eller forelesere, som forsåvidt er riktige instanser å henvende seg til, men det er i hovedsak vi som taler studentenes sak, forteller leder i Arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved UiO, Sondre Mattias Klungland. 

Universitas har forsøkt å komme i kontakt med eiendomsavdelingen ved UiO, men ikke fått svar før denne utgaven gikk i trykken.

Amalie Fadler Opdal, leder i Arbeidsutvalget i Studentparlamentet ved Oslomet, deler Klunglands erfaring.

– Vi har ikke fått noen konkrete henvendelser fra rullestolbrukere om hvordan det har vært å komme seg rundt på campus nå i januar, skriver hun i en e-post til Universitas. Hun skriver videre at de opplever at Oslomet måker så fort de har mulighet. 

UiO burde tilrettelegge for alle studenter som har møtt kravene til høyere utdanning, uansett behov

Milad Rezvan, utdanningspolitisk ansvarlig i arbeidsutvalget til studentparlamentet ved UiO

Direktør i eiendomsavdelingen ved Oslomet, Mariann Hole, har heller ikke fått noen tilbakemeldinger om framkommelighet på campus. Hun bekrefter imidlertid at Oslomet ser behovet for måking.

– Oslomet leier alle sine bygg og har tett dialog med gårdeier, slik at de skal sikre brøyting og ekstrastrøing når det er behov for det. Likevel blir responstiden lengre enn vi ønsker når det er store snøfall og ekstra glatt, skriver hun i en e-post. 

– Uforholdsmessig byrde 

På UiO er læringsmiljøutvalget hovedinstansen som jobber med universell utforming. Klungland forteller at Studentparlamentet i tillegg ønsker å opprette et brukerråd for studenter med funksjonsnedsettelser.

– Dette kunne fungert som en fokusgruppe med tilrettelegging som mandat, forklarer han.

Milad Rezvan er utdanningspolitisk ansvarlig i Arbeidsutvalget og sitter i læringsmiljøutvalget til UiO. Han peker på utfordringer med systemet for tilrettelegging slik det er i dag.

– Som student må man spesifikt søke om tilrettelegging hvert semester - dette er unødvendig mye byråkrati, særlig når det er et tilretteleggingsbehov som følger studenten livet ut.

Rezvan forklarer at institusjonene i utgangspunktet ikke er pålagt å imøtekomme studentene uavhengig av behov.

– Etter universitets- og høyskoleloven har institusjonene fullmakt til å vurdere tilrettelegging som en uforholdsmessig byrde. Det anser vi som problematisk.

Studentparlamentet ønsker derfor at UiO tar et aktivt standpunkt i saken.

– UiO burde tilrettelegge for alle studenter som har møtt kravene til høyere utdanning, uansett behov, fastlår Rezvan.

Mulige løsninger

Sveberg i NHFU oppfordrer studiestedene til å komme studentene sine i møte. 

– Jeg er sikker på at samtlige har lyst til å komme seg til campus, men at snøen hindrer dem.

Hun understreker betydningen av å utvise skjønn overfor rullestolbrukere som er i praksis, i tilfeller hvor de ikke kommer seg til praksisstedet sitt. I tillegg mener hun digitale og hybride løsninger er nødvendig. 

– Når studentene allerede gjør sitt ytterste, blir det universitetene sitt ansvar å finne gode løsninger. 

Powered by Labrador CMS