SUPERMANN: Usain Bolt kunne knust sin forrige verdensrekord med 22 hundredeler under ideelle forhold, mener forskere ved Universitetet i Oslo. (Foto: Wikipedia Commons)

– Usain Bolt kunne løpt ned mot 9,40

Verdensrekorden på 100 meter hadde vært på maks 9,61 dersom Usain Bolt ikke hadde bremset. Det har astrofysikere ved UiO regnet seg frem til. Nå skaper forskerne internasjonal blest.

Publisert Sist oppdatert

9,55 kunne verdensrekorden i hundremeter for menn vært på om Usain Bolt hadde fortsatt å løpe så fort han kunne frem til målstreken, i stedet for å begynne feiringen 20 meter før mål under OL-finalen i Beijing 16. august. Det har en gruppe forskere ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo regnet seg frem til. Jamaikaneren klokket likevel inn på 9,69 og ny verdensrekord i det som har blitt kalt den mest utrolige prestasjon på 100 meter noensinne.

– Vi vet ikke akkurat hvor fort han kunne løpt og hvor sliten han var. Men ut i fra våre beregninger ville han ha løpt på mellom 9,55 og 9,61 dersom han ikke hadde begynt feiringen og bremset 20 meter før mål, sier Jostein Riiser Kristiansen, som var en av forskerne som deltok i prosjektet.

– Kunne løpt ned mot 9.40

Prosjektet ble utført på frivillig basis i løpet av en helg, der forskerne fikk tilgang til høyoppløselige bilder fra NRK og gjorde sine beregninger ut fra disse TV-bildene.

– Jeg tror det var ganske mange som lurte på hvor fort han kunne ha løpt dersom han ikke hadde slappet av de siste 20 meterne. Da vi leste at treneren til Bolt hadde uttalt at han sannsynligvis kunne løpt på 9,52 tenkte vi at dette måtte vi prøve å finne ut av. Dessuten ble vi overrasket da vi ikke kunne finne at noen andre hadde prøvd på det samme, men uansett var dette noe vi gjorde fordi det virket spennende, sier Riser Kristiansen, som til vanlig forsker på universets historie og bigbang.

Han sier at beregningsmetodene de brukte var såpass enkle at dette like gjerne kunne vært gjort som et prosjekt av elever på videregående. Samtidig mener han at det er fullt mulig at Bolt kunne løpt enda fortere enn det som er tatt med i beregningene om starten og forholdene hadde vært bedre.

– Noe vi så var at Bolt hadde tre hundredeler tregere reaksjonsevne en Richard Thompson som kom på andreplass. I tillegg var det vindstille under løpet, så dersom vindhastigheten hadde vært den maksimalt tillatte, altså pluss to meter per sekund, og han hadde hatt like god reaksjonstid som Thompson kunne Bolt sannsynligvis løpt ned mot 9,40.

Vekker internasjonal oppsikt

Forskernes resultater har de siste dagene vagt stor internasjonal oppsikt, og har blitt publisert på nettsidene til blant annet de engelske storavisene The Guardian, The Daily Telegraph og The Times.

Jostein Riiser Kristiansen innrømmer at det er gøy å få oppmerksomhet fra så mange hold, men synes samtidig det kommer med en bismak.

– Det er jo artig at så mange bryr seg om hva vi har funnet ut i løpet av en liten helg, men samtidig er det jo litt rart å tenke på, i og med at dette er en ganske ubetydelig greie. Vi kommer nok ikke til å få så stor oppmerksomhet for noen av de andre forskningsresultatene våre noen gang.

Du kan lese hele forskningsrapporten her.

Powered by Labrador CMS