
Studentene jubler – ferdigmat med god samvittighet
Helsedirektoratet renvasker ferdigmatens dårlige rykte. Det er gode nyheter for travle studenter med en hang til Findus, Fjordland og Grandiosa.
– Jeg spiser frossenpizza med salat og god samvittighet, uttaler Knut-Inge Klepp, divisjonsleder i Helsedirektoriatet, til Aftenposten.no
Posesuppe, gryteretter og frossenpizza er en stor del av mange studenters kosthold. Mange kan nok kjenne seg igjen i vanskeligheten av å opprettholde et kosthold bestående av hjemmelaget mat i en travel hverdag. Da kan ferdigmaten være god å ty til.
Stivelsen i ferdigmat inneholder så mye sukker at det er helseskadelig, gikk Berit Johansen, professor ved NTNU ut med i Aftenposten tidligere denne uken.
Helsedirektoratet kan berolige nervøse studenter med at så lenge man varierer kostholdet, er det ikke farlig om det består av mye ferdigmat. Klepp anbefaler å spise salat til maten og frukt til dessert.
Å kjøpe Grandiosa uten paprika kan derfor være en dårlig idé.
Varier med frukt og grønt
– (…) Industribearbeidet mat har en viktig positiv funksjon, den er verken god eller dårlig i seg selv, sier Klepp til Aftenposten.no.
På direkte spørsmål om ferdigmat er bra, svarer Klepp at så lenge ferdigmaten tilfredstiller nøkkelhullmarkeringen, kan den godt inngå i et samlet kosthold med frukt og grønt, og være et fullverdig måltid.
Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede AS, oppfordrer alle til å lese seg opp på hva matvarene inneholder, for så å kunne gjøre seg opp en mening om hvor sunt eller usunt det er.
– I tillegg er det lurt å tenke gjennom hvor ofte man bruker matvaren/retten og hvor stor porsjonene er. Hvis dette er en rett man spiser ofte, blir innholdet viktigere. Spiser man den en sjelden gang, blir dette mindre viktig, sier hun til Aftenposten.no.