
Palmenapping i Botanisk hage
Palmetyven ble fanget på overvåkningskamera, men politiet har henlagt saken.
Botanisk hage på Tøyen er en palme fattigere. En gang i løpet av sommeren har noen forsert et gjerde og snappet med seg et meterhøyt eksemplar av typen trådmøllepalme. Oddmund Fostad, senioringeniør i Botanisk hage, er oppgitt.
– Vi satte den ut i sommer for at den skulle få akklimatisere seg, og hadde planer om at det skulle være en utepalme. Men den fikk altså ikke stå i fred, sukker han.
De danske palmespesialistene i Palmecenteret.dk beskriver trådmøllepalmen som «En meget nem, smuk og hurtigt voksende art», og føyer til at den er «God til begynderen».
Overvåkningsbilder viser en mannsperson som drar med seg palmen etter å ha klatret over et 1,20 meter høyt gjerde.
Vi mener tyven må være relativt godt kjent i planteverden, og han visste nok hva han så etter
Oddmund Fostad, senioringeniør i Botanisk hage
– Vi mener tyven må være relativt godt kjent i planteverden, og han visste nok hva han så etter, forteller Fostad.
– Folk tror det er fritt frem
Politiet har fått oversendt videoen, men konkluderte med at bildene er for kornete til at man kan identifisere palmenapperen og har henlagt saken. Seksjonssjef for Botanisk hage, Axel Dalberg Poulsen, kan fortelle at plantetyveri er vanligere enn man kanskje skulle tro.
– I hele hagens 200-årige historie har man hatt problemer med at folk har kommet og tatt med seg planter. De har vel trodd at det var fritt frem for alle. Vi hadde en nabo her som kom med trillebår og bare forsynte seg, uten å spørre noen, sukker han.
Tyveriet fra Botanisk hage er ikke det første plantetyveriet i sommer. Et hagesenter i Stavanger-området ble i juli frastjålet planter til en verdi av opp mot 800 kroner, og også der skal en mann ha blitt observert i tilknytning til tyveriet, drassende på en trillebår full av planter. Også her skal saken være politianmeldt, men politiet jobber etter det Universitas erfarer ikke ut ifra en teori om at det kan være samme gjeningsmann.