Var billigst: Men ta omdømmetapet med i regnskapet, så spøker det for G4S' tjenester på Universitetet i Bergen (også). ARKIVFOTO: Universitas

– Dette vaktselskapet ødelegger omdømmet

Universitetet mener de taper for mye penger i omdømme.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken:

  • Det dansk-engelske selskapet G4S er verdens største sikkerhetsselskap, med aktiviteter i over 125 land og over 600 000 ansatte.
  • G4S har i flere år levert vakt- og sikkerhetstjenester til Universitetet i Oslo.
  • I oktober 2011 ble det avdekket at G4S fortsatt er involvert i den israelske okkupasjonen, tross selskapets signaler om å stanse flere av aktivitetene. Selskapet besluttet å utsette uttrekkingen av de okkuperte områdene til 2015.
  • Høsten 2012 begynte Palestinakomiteen Blindern og Studentparlamentet på UiO å legge press på ledelsen ved UiO. De mente Universitetet ikke burde kjøpe tjenester fra selskapet, ettersom søsterselskapet var involvert i okkupasjonen.
  • Universitetet i Oslo vedtok i desember å avslutte sitt samarbeid med G4S. Dette ble begrunnet i universitetets etiske retningslinjer, og anklager om selskapets alvorlige menneskerettighetsbrudd i fengsler drevet i de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden.
  • Selskapets kontrakt løp ut i juli i år, men G4S ble ekskludert i anbudsrunden som fulgte etter vedtaket om å avslutte kontrakten.
  • G4S klaget dermed inn UiO for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA). Sent i oktober fikk G4S medhold i sin klage.

Universitetet i Bergen (UiB) er nestemann på listen over universiteter som ikke ønsker å benytte G4S som vaktselskap.

UiB har regnet seg frem til at de taper 2,5 millioner kroner i omdømme dersom G4S vinner anbudsrunden for vakttjenester.

Det melder Klassekampen.

To millioner billigere

G4S har tidligere vært mye omtalt i forbindelse med tjenestene de leverer for Universitetet i Oslo (se faktaboks).

Det hele bunner ut i en diskusjon om man ved et universitet skal bruke et vaktselskap hvis israelske søsterselskap brukes i de okkuperte områdene på Vestbredden.

– Vi har et klart verdigrunnlag, og å handle med firmaer som ikke har samme etiske plattform som oss selv vil medføre et omdømmetap for vår institusjon. Det dreier seg spesielt om medieoppslagene knyttet til G4S' engasjement på Vestbredden, sier Dag Rune Olsen, rektor ved UiB, til Klassekampen.

I utgangspunktet tilbød G4S en pris som var to millioner kroner lavere enn konkurrentene.

Men ifølge et estimat UiB selv har kommet frem til, vil altså omdømmetapet være såpass stort at det totalt ikke lønner seg å bruke G4S likevel.

[LES OGSÅ:](2) Universitetet i Oslo får ikke utestenge vekterselskapet G4S, har klagenemnda avgjort. Rektor Ole Petter Ottersen er dypt uenig i begrunnelsen.

– Kritikken er ubalansert

– Man kan selvfølgelig diskutere om vi har regnet riktig. For oss er det interessante hvorvidt man kan kronesette et omdømmetap i bedømmelsen av et anbud. Ettersom dette ikke handler om en omsalgsbar vare, er det et estimat. Det ligger en viss grad av skjønn til grunn, sier rektor Olsen.

Vaktselskapet har sendt flere brev til Universitetet der de setter spørsmålstegn ved avgjørelsen, og har varslet at de igjen vurderer å klage til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

G4S ønsket ikke å kommentere saken med UiB i Klassekampen, ettersom det er en pågående sak.

Men markeds- og kommunikasjonsdirektør i G4S i Norge, Ådne Mauritzen, mener den pågående kritikken mot G4S er høyst ubalansert:

– G4S Secure Solutions AS er et norsk selskap som kun utfører tjenester i Norge. KOFA har slått fast at G4S kun skal bedømmes ut fra hva virksomheten foretar seg i Norge, sier Mauritzen til Klassekampen.

Palestinakomiteen i Norge har klare politiske motiver ved å kjøre en svertekampanje mot oss.

Ådne Mauritzen, markeds- og kommunikasjonsdirektør i G4S

– Palestinakomiteen i Norge har klare politiske motiver ved å kjøre en svertekampanje mot oss. Flere internasjonale eksperter sier at G4S ikke bryter med etiske retningslinjer og heller ikke med menneskerettigheter verken gjennom sin virksomhet på Vestbredden eller i Israel, sier Mauritzen til avisa.

Universitas har tidligere skrevet om G4S. Trykk her for å finne tidligere saker.

Powered by Labrador CMS