UiO-mumiene: Disse mumiene ligger i et klimakontrollert glassmagasin i kjelleren under Det medisinske fakultet ved UiO. Foto: Per Holck

Kan ha løst univer­si­te­tets mumiegåte

Siden 1949 har fire mumier ligget bortgjemt hos UiO, uten at noen har visst hvor de stammer fra. Nå kan nye opplysninger kaste lys over hvordan de fant veien til Oslo.

Katakomben: Nede i kjelleren under UiOs anatomiske avdeling ligger rundt 8000 benrester godt gjemt. Her lagres også de tre mumiene. Samlingen styres av Per Holck, medisinsk antropolog ved UiO. Arkivfoto: Henrik Evertsson

I et klimakontrollert lokale i Domus Medica ved universitetet i Oslo (UiO), ligger fire flere tusen år gamle mumier. De har vært oppbevart ved Universitetets siden 1949, men ingen har visst hvor de kommer. Nå har en artikkel fra 1930-tallet gitt nytt håp om å kaste lys over mumienes opphav.

Les også: Med skjeletter i skapet

–⁠ Noen har funnet en gammel artikkel som kan gi et holdepunkt for hvor mumiene kommer fra og hvordan de har kommet hit, forteller Jan Bjålie, leder for Institutt for medisinske basalfag ved UiO.

Kanskje chilenske

Avdelingsdirektør Knut Djupedal ved Migrasjonsmuseet i Stange kom i fjor over artikkelen om den norske etnografen Gunnar Neergaard, skriver NRK.

Neergaard utvandret til Chile, hvor han fant noen 2500 år gamle mumier som han sendte til Etnografisk museum i Oslo.

Les også: Mumien

Djupedal gravde videre for å finne ut hvor det var blitt av disse mumiene, og sporene ledet muligens til Anatomisk institutt, som fra 1990 har vært en del av til Institutt for medisinske basalfag.

De forvalter Schreinersamlingen, en samling på 8000 skjelettrester. Og fire mumier av til nå ukjent opphav. Universitetet har gjort sporadiske forsøk på å finne ut hvor de kommer fra og hva som bør skje med dem, men har aldri fått napp.

Les også: Får sin grav til slutt

Det kanskje sterkeste indisiet på at det er snakk om de samme mumiene, er et bilde fra 30-tallet som Djupedal fant.

–⁠ Hvis du sammenligner med bildet vil du se at en av mumiene har nøyaktig samme sittestilling, et beinbrudd er helt likt, og en flik av hud stikker ned på samme måte i virkeligheten som på bildet, sier Djupedal til NRK.

Håper nye opplysninger vil hjelpe

Instituttleder Bjålie forteller at de ennå ikke vet sikkert om det er de samme mumiene, og at de ikke har tatt en avgjørelse om hva som vil skje med dem fremover.

–⁠ Vi har ansvaret for at de blir ivaretatt på en ordentlig måte, og bevart for ettertiden. Men hvordan det skal skje, er helt åpent ennå, forteller han til Universitas.

Det er opp til Universitetet å beslutte hva som skal skje med mumiene.

–⁠ Nå holder vi på å finne ut om de nye opplysningene kan hjelpe oss å ta stilling til hva vi skal gjøre med mumiene, sier instituttlederen.