Fornøyd: VT-leder Kaia Marie Rosseland er svært fornøyd med at regjeringen dropper forslget om skolepenger for utenlandske studenter. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval
Fornøyd: VT-leder Kaia Marie Rosseland er svært fornøyd med at regjeringen dropper forslget om skolepenger for utenlandske studenter. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Jubler for skole­penge­skro­ting

Regjeringen har i dag blitt enige om å droppe forslaget om skolepenger for studenter utenfor EØS-området. –⁠ En stor dag for studentene, mener leder for Velferdstinget Kaia Marie Rosseland.

Regjeringspartiene Høyre og FrP og støttepartiene Venstre og KrF, har i dag blitt

enige om å gå bort fra forslaget om skolepenger for studenter utenfor EØS og Sveits.

–⁠ Jeg synes dette er kjempebra, det er en stor seier for studentbevegelsen. Studenter på nasjonalt plan har jobbet kjempehardt, sier leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, Kaia Marie Rosseland.

Les også: KrF sier nei til skolepenger

Å droppe forslaget om skolepenger for internasjonale studenter har, siden forslaget ble offentliggjort tidligere i år, vært en kampsak for studenter landet over. Rosseland mener beslutningen er god, og at innføringen av skolepengene ville hatt store negative konsekvenser.

–⁠ Det ville vært en trussel mot gratisprinsippet. Utdanning skal være for alle, og et slikt forslag vil hemme internasjonaliseringen, og det ønsker vi ikke, sier hun.

Studenter må prioriteres

Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO) Anders Kvernmo Langset er godt fornøyd med beslutningen.

–⁠ Dette er et godt førstebudsjett for regjeringen. Vi vil rose KrF og Venstre, som i forhandlingene har vært klare på at studenter må prioriteres, men det er regjeringen som skal ha rosen for budsjettet, sier han.

Les også: Ønsker skolepenger for internasjonale studenter

Han mener skolepenger for internasjonale studenter kunne ledet til at norske studenter i fremtiden måtte betale for utdanning.

«Innføring av skolepenger for utenlandske studenter ville på sikt kunne føre til at også norske studenter måtte betale for å studere. Vi står lenger fra en slik utvikling i dag enn vi gjorde i går.»

Anders Kvernmo Langset, leder i NSO

–⁠ Innføring av skolepenger for utenlandske studenter ville på sikt kunne føre til at også norske studenter måtte betale for å studere. Vi står lenger fra en slik utvikling i dag enn vi gjorde i går, sier Langset.

Han synes det er svært positivt at regjeringen nå mener at intelligens er viktigere enn god råd.

–⁠ Dette viser at regjeringen har lyttet til tilbakemeldingene fra sektoren. Nå er de tydelige på at det fremdeles skal være gratis å studere, at evner er viktigere enn størrelsen på lommeboka, sier Langset.

Negative konsekvenser

Både Rosseland og Langset ser til nabolandene våre, hvor innføringen av skolepenger har hatt konsekvenser. I Sverige har antallet internasjonale studenter gått ned med 79 prosent, forteller Langset.

I Finland har det vært prøvd ut skolepenger for internasjonale studenter siden 2010, men der ønsker flere institusjoner å fjerne skolepengene på grunn av høye byråkratiske kostnader.