Motbør: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ble møtt av studentpolitikere med banneret «Nei til skolepenger» da han onsdag ankom universitetet i Oslo.

Bred front mot Isaksens skole­penge­for­slag

Da kunnskapsministeren skulle presentere langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, ble han møtt av en bred allianse av skolepengemotstandere.

Regjeringen foreslår å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra utenfor EØS.

Onsdag protesterte i underkant av 100 studenter, en rektor og studentpolitikere mot forslaget på Blindern.

Les også engelsk versjon: Students step up fight against tuition fees

–⁠ Det er veldig viktig å forsvare gratisprinsippet i norsk høyere utdanning. I vårt samfunn er like muligheter helt grunnleggende, og en innføring av skolepenger utfordrer det, sier Marianne Andenæs, leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO).

Les også: –⁠ Et brudd med gratisprinsippet

Sammen med UiO-rektor Ole Petter Ottersen og flere studenter, møtte Andenæs statsråd Torbjørn Røe Isaksen på Blindern for å signalisere et tydelig nei til forslaget. Isaksen var der for å legge fram Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning.

–⁠ Det er viktig å mobilisere folk for å få flere til å forstå at dette ikke bare angår de internasjonale studentene. I alle land der man har innført skolepenger har dette også gått ut over de andre studentene, så dette er helt klart en utfordring vi kommer til å jobbe videre med, sier Andenæs.

Kjemper videre

Også Norsk Tjenestemannslag ved UiO (NTL UiO) var til stede under protesten for å støtte studentene i kampen mot skolepenger. De mener det er en dårlig ide, som det er viktig å ta tak i.

–⁠ Innføring av skolepenger vil ikke føre til flere studenter med utenlandsk bakgrunn i Norge, tvert i mot. Internasjonale studenter er kjempeviktig, ikke bare for universitetene, men for hele Norge, sier Mari Helen Varøy, styremedlem i NTL UiO.

Hun er svært skuffet over forslaget.

–⁠ Dette er et forslag både KrF og Venstre tidligere har sagt de er tydelig i mot, og det er ikke støtte for forslaget i Stortinget, sier Varøy.

Les også: Overrasket over skolepengeomkamp

Anders Kvernmo Langset, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO) er fornøyd med at så mange stilte opp for å demonstrere på kun et par timers varsel.

–⁠ Skolepenger for internasjonale studenter bryter med det grunnleggende prinsippet at høyere utdanning skal være gratis og tilgjengelig for alle. Du ikke skal være avhengig av dine foreldres økonomi for å kunne studere.

Langset synes det er interessant at regjeringen kjører omkamp på et forslag som allerede har blitt forkastet av Stortinget.

–⁠ Vi skal gjøre alt vi kan for at dette ikke skal bli vedtatt, slår Langset fast.

Forventet

Ministeren selv tok demonstrasjonen med den største ro.

–⁠ Vi vet jo at både studentorganisasjonene og sektoren ikke ønsker det, men så håper vi at de blir betrygget av at dette ikke er et forsøk på å snikinnføre studieavgift for alle, sier Isaksen.

Han ville blitt mer overrasket om ingen hadde møtt opp for å demonstrere.

–⁠ Jeg har nettopp vært gjennom en lærerstreik hvor jeg ble møtt av 800 streikende lærere i Stavanger, så jeg er forberedt på det. Det hadde vært mer bekymringsfullt om ingen hadde orket å møte opp for å holde en plakat, sier han.