FAKULTETSLISTENE INNTAR EIKA: Fakultetslistene hadde en økning fra ti til tretten representanter ved årets valg.
FAKULTETSLISTENE INNTAR EIKA: Fakultetslistene hadde en økning fra ti til tretten representanter ved årets valg.

Venstre­al­li­ansen er fortsatt størst

Men fakultetslistene fra øvre Blindern tar innpå

Da resultatene fra studentparlamentsvalget kom inn i ettermiddag, var det klart at Venstrealliansen vil bli den største fraksjonen på Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO) også i året som kommer. Venstrealliansen fikk seks mandater, som er det samme mandattallet fraksjonen fikk ved forrige valg.

–⁠ Fakultetslistene er blitt skremmende store. Men vi er jo fortsatt størst og fornøyde med det, sier listetopp Tine Tång Engvik.

Venstrealliansen beskriver seg selv som en «radikal organisasjon for studenter ved UiO», og følgende saker har vært viktigst for listen i valgkampen:

 • Nei til kutt i undervisning
 • En studiefinansiering å leve av
 • Et miljøbevisst universitet
 • Nei til seksuell trakassering
 • Og det er kampen mot seksuell trakassering som ifølge Engvik blir viktigst for Venstrealliansen i tiden fremover.

  –⁠ Vi vil at universitetsledelsen skal kartlegge seksuell trakassering ved hele universitetet, ikke bare ved Det odontologiske fakultet, sier Engvik.

  –⁠ Skaper uforutsigbarhet

  Fakultetslistene tilknyttet fakultetene på øvre Blindern har hatt en betydelig økning i årets valg. SV-lista – tilknyttet Det samfunnsvitenskapelige fakultet – fikk fire mandater, mens HF-lista – tilknyttet Det humanistiske fakultet – fikk tre. Dette er totalt fem flere mandater enn de to fakultetenes felles HumSam-liste fikk ved fjorårets valg.

  I fjor utgjorde dessuten Venstrealliansen en «rødgrønn» flertallsblokk sammen med Sosialdemokratene, Grønn liste og Studentaksjonen. I år stilte imidlertid verken Grønn liste eller Studentaksjonen til valg.

  –⁠ Det er veldig usikkert hvordan fakultetslistene kommer til å stemme i enkeltsaker. Jeg vet for eksempel at det er mange som står på SV-lista som har venstreradikale sympatier, sier Engvik.

  Hun mener fakultetslistene skaper uforutsigbarhet i Studentparlamentet, men er fornøyd med at Venstrealliansen og Sosialdemokratene til sammen har ti representanter.

  –⁠ Det er et nøkkeltall som forhåpentligvis vil gi oss de posisjonene vi vil ha i Arbeidsutvalget, sier Engvik.

  Svak økning i valgdeltakelse

  Universitas kunne i forrige uke melde om at medlemmene av Studentparlamentets Arbeidsutvalg (AU) Mari O. Mamre og Anders Rindal hadde en forventning om en valgoppslutning på 20 prosent, mens Kim Katardjiev trodde på en oppslutning på over 15 prosent.

  Det var imidlertid ikke flere enn 3568 UiO-studenter som stemte ved årets valg, hvilket betyr en valgoppslutning på 13,5 prosent. Dette er cirka ett prosentpoeng høyere enn fjorårets oppslutning.

  Alle listene som stilte til valget fikk nok stemmer til å bli representert på Studentparlamentet, med unntak av Velferd- og beboerlista.