BLANT VERDENS BESTE: Universitetet i Oslo kommer på 65. plass i en ny universitetsrangering.

Univer­si­tetet i Oslo er verdens 65. beste univer­sitet

Er bedre enn Ivy League-universitet, ifølge ny rangering.

I den anerkjente universitetsrangeringen Academic Ranking of World Universities (ARWU) som utarbeides av Shanghai Jiao Tong-universitetet i Kina kommer Universitetet i Oslo (UiO) på en respektabel 65. plass. Dermed faller UiO én plass fra fjorårets rangering, men er altså fremdeles i det gode selskap blant verdens beste universiteter.

Bedre enn Brown

I europeisk sammenheng er UiO det 18. beste universitetet, mens det i skandinavisk sammenheng havner på en tredjeplass. Københavns Universitet er rangert som det beste i Skandinavia på en 43. plass, mens det medisinske universitetet Karolinska Institutet i Sverige er rangert som det nest beste med sin 50. plass. UiO kommer likevel bedre ut enn for eksempel det anerkjente Ivy League-universitetet Brown University fra USA.

Av de andre norske universitetene som er med i rangeringen havner NTNU og Universitetet i Bergen på en uspesifisert plass mellom 201. og 302. Universitetet i Tromsø havner også på en uspesifisert plass mellom 402. og 501.

Som så ofte ellers er det amerikanske og engelske universiteter som dominerer rangeringen. Harvard er rangert som verdens beste universitet, fulgt av Stanford på andreplass og Berkeley på tredje. Universitetet i Cambridge er med sin fjerdeplass rangert som Europas beste universitet. Blant verdens tjue beste universiteter er søtten amerikanske, ifølge ARWU.

65. eller 101. plass

Universitas.no skrev i forrige måned at UiO havnet på 101. plass på en universitetsrangering utført av Times Higher Education (THE). Denne ansees sammen med ARWU for å være den mest anerkjente og komplette rangeringen av verdens universiteter.

Den gangen kom UiO langt bak andre skandinaviske universiteter som Universitetet i Uppsala og Universitetet i Aarhus. I den nye rangeringen regnes UiO imidlertid som bedre enn disse.

Grunnen til at UiO kommer på så vidt forskjellige plasser er at de to rangeringene legger forskjellige kriterier til grunn. Mens THE-rangeringen legger stor vekt på blant annet anseelse og siteringer per vitenskapelig ansatt, legger ARWU vekt på hvor mange vitenskapelig ansatte og uteksaminerte studenter som har vunnet Nobelpriser og Fieldsmedaljer (høytstående medalje innen matematikk, red.anm.), mye siterte forskere og hvor mye hver institusjon publiserer.