Disse studentene skal styre Norge
Tre Oslo-studenter valgt inn på Stortinget.
Gårsdagens stortingsvalg ble en thriller uten like, og det var ikke før i de små timer at statsminister Jens Stoltenberg til slutt kunne si at det blir rødgrønt flertall på Stortinget i fire nye år.
I forrige ukes utgave av Universitas presenterte vi en [oversikt over de studentene og vitenskapelig ansatte](1) ved SiO-lærestedene som hadde best sjanse for å komme inn på Stortinget. Etter gårsdagens valg er det nå klart at til sammen tre studenter fra Universitetet i Oslo og BI skal være med på å styre Norge de neste fire årene.
Kalte Stoltenberg «Lommemannen»
Den kanskje største overraskelsen, og også den som blir yngst på Stortinget, er Mette Hanekamhaug (22) som var tredjekandidat for Møre og Romsdal Frp og som kom inn på Stortinget som utjevningsmandat.
Hanekamhaug studerer PR- og kommunikasjonsledelse på BI og begynte som personlig assistent for Siv Jensen allerede som 19-åring. Hun blir innad i Frp ansett som et stort politisk talent, og fikk under valgkampen mye oppmerksomhet da hun sammenlignet statsminister Jens Stoltenberg med «Lommemannen» under en skoledebatt i Fræna.
– Jeg sa vel at Jens Stoltenberg har hendene så djupt i lommebøkene til folk at han kan kalles Lommemannen, sa Hanekamhaug til Romsdals Budstikke etter skoledebatten.
Vil bli utdanningspolitiker
Nå gleder hun seg til å ta fatt på oppgaven som Frp-velgernes representant på Stortinget.
– Det blir en utfordring og kan bli hardt, særlig siden det hele tiden legges vekt på at jeg er yngst. Men landets nasjonalforsamling skal representere hele landet, så det er viktig at den yngre garde også er representert, sier hun til Universitas.
Hun mener at det til syvende og sist er politikken det kommer an på, ikke kandidatene, og understreker at forskning og høyere utdanning er et område som opptar henne sterkt.
– Mitt første ønske er å komme inn i Kirke, utdannings- og forskningskomiteen, sier hun.
Selv om hun er ung og relativt uerfaren sammenlignet med mange av de andre innvalgte kandidatene, kvier hun seg ikke for å stå på talerstolen.
– Jeg har ikke rukket å grue meg til det ennå, men med den troen jeg har på FrP sin politikk så kommer jeg ikke ha noe problem med å fronte den heller, sier hun.
Hanekamhaug har allerede fått merke på kroppen hvordan det er å være profilert politiker, og har den siste siden opplevd medaljens bakside gjennom hets på Facebook og Twitter.
– Jeg synes det er veldig synd at politiske motstandere og andre bruker tid på å dømme meg, så det har vært tøft. Folk må få prøve seg før man dømmer, understreker hun.
– Talerør for studenter
En annen student som er inne på tinget er statsvitenskapsstudent ved UiO Gorm Kjernli (27) som kommer inn for Akershus Ap. Han har siden februar i fjor møtt på Stortinget som vara for barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt, er medlem av kirke- utdannings- og forskningskomiteen og har dermed erfaring fra toppolitikken.
Han sa til Universitas i forrige uke at forskning og høyere utdanning kommer til å bli hans hovedfokus når han nå får fast plass på Stortinget.
– Jeg vil være et talerør for studenter og utdanningsmiljøet, og også for de som faller litt utenfor. Jeg sitter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, og dette er mitt fagfelt. Det er menneskelig kunnskap vi skal leve av i fremtiden, så det er viktig å fokusere på forskning og utdanning, sa Kjernli.
Videresendte Frp-tullemelding
UiO får også en Krf-representant på Stortinget i den 24 år gamle juss- og økonomistudenten Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder. Ropstad blir den nest yngste representanten på Stortinget etter Mette Hanekamhaug. Han er leder for ungdomspartiet til Krf, og fikk ifølge VG Nett i går kraftig kritikk av Frps generalsekretær Geir Mo etter at han videresendte en tekstmelding hvor Frp-velgere ble bedt om å stemme via sms for å unngå overfylte valglokaler.
– Jeg tror alle ser at dette er en spøk. Jeg trodde Geir Mo hadde litt humor, sa Ropstad til VG Nett.
Til Universitas sa Ropstad i forrige uke at han ønsker å jobbe for forskning på fornybar energi.
– Mine hjertesaker er skole og miljø. Forskning og fornybar energi er viktig for å skape nye arbeidsplasser i fremtiden. Forskning på fornybar energi er nødvendig for å forebygge klimaendringene.Anna- Kristin Ljunggren (24) som sto på 2. plass for AP Nordland. Hun studerer statsvitenskap ved NTNU.