Inntaksstopp på prestisjestudie
Studenten Heather Callan får ikke begynne på Peace and Conflict Studies til høsten på grunn forelesermangel ved studiet. I ytterste konsekvens kan studiets fremtid kan stå i fare om ikke UiO finner en løsning.
Det tverrfaglige masterprogrammet i Peace and Conflict Studies ved UiO vil ikke kunne ta inn noen nye studenter til høsten. Det kommer frem etter at styret ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet under styremøtet 11. desember besluttet å støtte et forslag om midlertidig inntaksstopp på grunn av forelesermangel på programmet.
Den amerikanske studenten Heather Callan er en av de som blir rammet av at programmet ikke vil ta inn noen nye studenter neste høst. Det var da hun for noen uker siden tok kontakt med UiO at hun fikk beskjeden om inntaksstoppet.
– Tilbakemeldingen jeg fikk var veldig kort. De sa bare at inntaket var stengt inntil videre, uten å fortelle noe om hvorfor og det var lite annen informasjon som ble gitt. De sa at det var mulig å søke seg inn på et annet program ved universitetet, men i og med at de andre programmene ikke ligner Peace and Conflict Studies var ikke det et alternativ for meg, sier hun på telefon fra Washington, D.C.
– Utrolig skuffet
Peace and Conflict Studies er et tverrfaglig og tverrfakultært masterprogram hvor studenter med bakgrunn i de forskjellige fagdisiplinene ved SV-fakultetet i tillegg til juss, religion og historie studerer relevante akademiske problemstillinger rundt konflikter og fredsarbeid. Programmet og studentene går for holde et svært høyt faglig nivå, og om lag halvparten av de som studerer ved programmet er internasjonale studenter.
Heather Callan fikk vite om Peace and Conflict Studies gjennom nordmenn som hun det siste semesteret har studert amerikansk utenrikspolitikk sammen med ved American University i Washington. Hun er lei seg for at hun nå ikke får studere i Oslo likevel.
– Jeg er utrolig skuffet. Ut i fra hva jeg har hørt er dette et svært bra og nærmest unikt program i verdenssammenheng. Det er samtidig særlig relevant å ta et slikt studium i Norge fordi landet har vært aktive som fredsmeklere i konflikter rundt om i verden. Akkurat nå kan jeg ikke tenke meg at det finnes et lignende program et annet sted som vil være like bra som dette.
Nå er 22-åringen usikker på hva hun skal gjøre neste høst.
– Jeg vurderer å søke meg til Universitetet i Tromsø og ta noen masteremner der i ett år, for så å søke meg inn på Peace and Conflict Studies dersom de åpner inntaket igjen i 2010/11. Men i og med at det er så usikkert er det mulig at jeg må bli i USA eller søke meg til et annet land enn Norge, selv om jeg egentlig var forberedt på å flytte til Oslo, sier hun.
Får ikke betale forelesere
Grunnen til at inntaksstoppet er innført er at et bortfall av en tidligere særavtale mellom staten og de høyere utdanningsinstitusjonene, gjør at UiO ikke lenger får lov til å betale vitenskapelig ansatte for undervisning og andre arbeidsoppgaver utover den fastsatte arbeidstiden. Dette gjør at Arbeidsmiljøloven og Hovedtariffavtalen nå gjelder på lik linje for forskere og vitenskapelig ansatte som for alle andre ansatte i staten. Konsekvensen av dette er at Peace and Conflict Studies, som administrativt holder til ved Institutt for statsvitenskap men som i like stor grad tilhører de andre nevnte fagdisiplinene, får store vanskeligheter med å hente inn forelesere fra andre institutter for å følge opp den enkelte student i forhold til sin fagdisiplin, fordi foreleserne må oppfylle kravene til arbeid her før de kan undervise ved Peace and Conflict Studies. Når UiO heller ikke lenger har anledning til å betale for arbeidstimer utenom den fastsatte arbeidstiden havner Peace and Conflict Studies i knipe.
Bortfallet av særavtalen kan også få konsekvenser for andre tverrfaglige studier ved UiO.
– Legges ikke ned nå
Programansvarlig for Peace and Conflict Studies, Anne Julie Semb, er lei for situasjonen studiet har havnet i. Hun jobber nå for å få på plass løsninger slik at studiet kan ta inn nye studenter i skoleåret 2010/11.
– Vi kan ikke opprettholde et studietilbud dersom vi ikke har tilgang på relevante lærekrefter. Men det er altså ikke snakk om nedleggelse av programmet, men en midlertidig stans i inntaket av nye studenter, så får vi bruke det neste året på å komme opp med løsninger på problemet. Det kan for eksempel være at fakultetene inngår avtaler med hverandre, slik at fakultetene har mulighet til å disponere en viss mengde lærekrefter fra hverandre. Dette tror jeg vil være noe alle fakultetene vil tjene på.
Hun innrømmer imidlertid at det ikke ser lyst ut for studiets fremtid dersom man ikke finner noen løsning på situasjonen som har oppstått.
– Det er ingen som ønsker å legge ned Peace and Conflict Studies, men nå må vi bare finne løsninger på de praktiske problemene som har oppstått, sier hun.