PST frykter terrorstudenter
Studenter og forskere på utveksling ved norske universiteter kan være ute etter å tilegne seg kunnskap om masseødeleggelsesvåpen, mener Politiets Sikkerhetstjeneste.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la i går frem sin årlige vurdering av trusselbildet mot Norge. I rapporten kommer det frem at PST mener det er sannsynlig at utvekslingsstudenter og forskere fra såkalte «bekymringsland» vil kunne tilegne seg kunnskap og teknologi som kan misbrukes i forbindelse med å fremstille masseødeleggelsesvåpen. For å unngå at dette skal skje mener PST at Norge i større grad bør følge opp sine kontrollmekanismer for ikke-spredning av sensitiv kunnskap og teknologi, blant annet ved å grundig sjekke ut formålet med studiene til den enkelte student eller forsker fra bekymringslandene.
Sjef for PST, Jørn Holme, sier i dag til Dagsavisen at sikkerhetstjenesten allerede har avslørt personer i Norge som har forsøkt å skaffe kunnskap for utvikling av masseødeleggelsesvåpen. Ved flere tilfeller har dette blitt avdekket ved at PST har blitt kontaktet av bekymrede personer.
– Vi har hatt saker der vi ble veldig glade for å få en telefon for å si det sånn.
Holme påpeker overfor avisen at Norge er i verdenstoppen når det gjelder forskning på enkelte typer teknologi som kan misbrukes i forbindelse med produksjon av masseødeleggelsesvåpen, og at Norge derfor kan være et attraktivt land å studere i for å tilegne seg slik kunnskap. Han mener imidlertid at en strengere kontroll av utenlandske studenter ikke må gå på bekostning av den akademiske friheten.
– Vi har behov for et nytt regelverk, men samtidig må vi være liberale i forhold til den akademiske friheten. Utenlandske studenter er hjertelig velkomne til Norge.
Holme sier også at PST gjerne vil ha tips fra universitetsansatte dersom de fatter mistanke mot en student.
– Si at en professor har en student fra et bekymringsland som har unormal stor interesse for et våpenprogram. Da vil vi gjerne bli tipset. Så sjekker vi ut om det er grunn til bekymring eller ikke.