Minst 40 studenter skutt på sovesal i Nigeria
Den militante islamistgruppen Boko Haram anser utdanning som symbol på vestlig kultur, og har rettet flere angrep mot studenter.
Natt til søndag gikk militante islamister i Boko Haram til angrep på studenter mens de lå og sov.
Massakren fant sted nordøst i Nigeria, hvor Boko Haram-gruppen (se faktaboks) har gått til flere angrep på skoler og universiteter den siste tiden, skriver Daily Mail.
At den islamistiske sekten anser utdanning som et symbol på vestlig kultur sies å ligge bak angrepene.
«Vestlig utdanning er synd»
– Boko Haram-medlemmer stormet landbrukshøyskolen i delstaten Yobe og begynte å skyte på studentene mens de lå og sov, sa politikommisjonær Sanusi Rufai til Daily Mail. De satte også fyr på klasserommene ved høyskolen.
Boko Haram ser på offentlige skoler som steder der studenter blir hjernevasket av vestlig pensum, og derfor har de gjort dem til mål for sine angrep.
Ifølge Aftenposten betyr selve navnet «vestlig utdanning er (en) synd».
Tusener drept
Over 3 500 mennesker har blitt drept i Nigeria siden Boko Haram startet sitt opprør mot regjeringen i 2009.
Målet deres er å etablere et islamsk kalifat inne i landet, hvor sharia-lovgivning kan innføres. Gruppen hevder å ha koblinger til terrornettverket al-Qaida.
I mai ble det erklært unntakstilstand nordøst i landet av den nigerianske presidenten, Goodluck Jonathan. Han beordret landets militære om å slå ned på Boko Haram-opprøret. Offensiven hadde bare begrenset virkning, og islamistgruppen begynte straks å utføre hevnangrep.
I juni i år utførte gruppen to angrep mot skoler i Yobe-regionen: I det ene angrepet ble minst ni barn drept, mens 13 studenter og lærere ble drept i det andre.
Knappe én måned senere ble 42 studenter drept i nabobyen til gårdagens massakre, da også i form av et angrep på en sovesal.
Farligere enn Taliban
Etter angrepet søndag meldte Time Magazine at lederen for Boko Haram har en skuddpremie på 7 millioner dollar hos amerikanske myndigheter. Dette er to millioner mer enn hva lederen for det afghanske Taliban er «prissatt» til.
Time skriver videre at Boko Haram ikke har mange støttespillere innad i Nigeria. De har sin styrke nettopp nordøst i landet, der det finnes flest muslimer, men selv her møter de motstand for sin ekstremistiske ideologi.
Selv om de voldelige islamistene ikke har nok våpen til å kaste den nigerianske staten, er frykten at Boko Haram vil slå seg sammen med andre afrikanske opprørsgrupper. På lag med algerisk al-Qaida og al-Shabbaab i Somalia fryktes det at de kan bli farlige framover.