Vil endre inntaket på medisin og odontologi
Senterungdommen mener at personlige egenskaper bør ha innvirkning på hvem som kommer inn på medisin og odontologi. Nå vil de at Senterpartiet skal ta opp forslaget i Regjeringen.
Det var under Senterungdommens landsstyremøte sist helg at ungdomspartiet vedtok en resolusjon hvor man går inn for en bredere søknadsprosess på flere høyere utdanninger. Ungdomspartiet ønsker at andre egenskaper enn karakterer også skal spille inn på om man kommer inn på blant annet profesjonsstudier og lærerutdanningen.
Leder i Senterungdommen, Christina Ramsøy, sier at dagens inntaksordning hvor man kun ser på karakterer er uheldig og ikke nødvendigvis sikrer at de som er best egnet til yrket kommer inn.
– Vi vedtok denne resolusjonen fordi vi ser at i enkelte utdanninger, som for eksempel lege- og lærerutdanningene, er personlighet og andre kvalifikasjoner enn bare karakterer også viktig når man skal utøve yrket. Vi mener at motivasjon, sosial intelligens og personlig egnethet i forhold til yrket også burde spille inn når man tar inn studenter på disse studiene. Man blir ikke nødvendigvis en god lege selv om man har 6 i snitt, sier hun.
Vil beholde faglige krav
Ramsøy viser til at man i Danmark har delt opp søkerne til medisinstudiet i to kvoter, hvor det kun er karaktergjennomsnittet som teller i den ene, mens man i andre kvoten tar en helhetsvurdering av søkerne og ser på blant annet arbeidserfaring, annen høyere utdanning og organisasjonserfaring. Samtidig må man legge et motivasjonsbrev og CVen ved søknaden. Enkelte steder er det også opptaksprøve og intervju.
Lederen mener at man også i Norge bør vurdere en slik type ordning.
– Om vi skal gjøre det akkurat som i Danmark er jeg usikker på. Vi må finne en modell som fungerer i Norge, og som vi i første omgang kan prøve ut på noen få utdanninger. Det må likevel ikke være slik at vi senker de faglige kravene i utdanningen. Det må fremdeles være de samme kravene for at studentene skal stå på eksamen, sier hun.
Ber Senterpartiet om regjeringsutredning
Universitas har satte for halvannet års tid siden fokus på inntaksordningen ved profesjonsutdanningene ved Universitetet i Oslo i en nyhetskommentar. I et tilsvar til kommentaren skrev studiedekan ved Det medisinske fakultet, Britt-Ingjerd Nesheim, at det vil være vanskelig å få til en endring av inntaksordningen på medisin. Hun begrunnet dette blant annet med at «problemet er nemlig at det ikke finnes noen praktiske og målbare kriterier for å finne ut hvem som er og hvem som ikke er en «god» lege. Dilemmaet gjenstår: Hvordan finner vi gode opptakskriterier når vi ikke vet hva det er?».
Ramsøy vil nå at Senterpartiet skal ta forslaget opp med de andre regjeringspartiene, og sette i gang en utredning med tanke på å sikre riktigst mulige opptakskriterier.
– I og med at dette er såpass nytt har vi ikke rukket å ta det opp med Senterpartiet enda, men det er klart at vi må vurdere å få dette inn i partiprogrammet. Samtidig vil vi be Senterpartiet om å ta dette opp i Regjeringen for å få til en utredning hvor man vurderer mulighetene rundt en endring av opptakskriteriene, sier lederen i Senterungdommen.
Hun nevner også tannlegeutdanningen som en mulig kandidat for nye opptaksregler.
– Tannlegeutdanningen bør absolutt være en aktuell kandidat, og ellers utdanninger til de fleste yrker der man er mye i kontakt med mennesker. Dette er uansett noe man må gå igjennom de ulike utdanningene man har for å finne ut av. Samtidig må en eventuell endring av opptaksreglene skje i samarbeid med utdanningsinstitusjonene. Det må ikke bli mer byråkrati på grunn av en slik endring.