NSU og StL slåes sammen
– Studentene har fått styrket sin posisjon i samfunnet, sier NSU-leder Ingvild Reymert etter at det i går ble kjent at NSU og StL blir én.
I går kveld ble det klart at studentorganisasjonene Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL) slås sammen til én stor organisasjon, etter at StL landsmøtet i Tønsberg enstemmig vedtok sammenslåingen. Forrige helg vedtok landsmøtet i NSU det samme, og dermed er det klart at norske studenter fra neste sommer vil være tilknyttet én stor organisasjon på om lag 180 000 medlemmer.
– Med sammenslåingen har studentene fått styrket sin posisjon i samfunnet, og vi står frem som en tydeligere og sterkere aktør, sier NSU-leder Ingvild Reymert.
Uklart om gjennomslagskraft
De to organisasjonene har flere ganger tidligere forsøkt å slå seg sammen uten hell. Både i 2002 og 2007 strandet sammenslåingsforsøkene på grunn av for store forskjeller i kulturen og organiseringen mellom de to. Nå har imidlertid altså forslaget til sammenslåing, som ble [påbegynt allerede i fjor vår](1), blitt vedtatt.
– Sammenslåingen vil gjøre at den nye studentorganisasjonen vil få mer gjennomslag fordi man med en større medlemsmasse blir en tyngre aktør. Organisasjonen vil i større grad bli hørt av myndighetene i prioriteringen mellom utdanning og for eksempel veier, sykehus og kommuner, sier Reymert.
Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland, kommer imidlertid med noe vekslende svar på om den nye organisasjonen vil få større gjennomslagskraft. Tidligere denne uken ga hun uttrykk for at omorganiseringen [ikke er en garanti for at studentene vil få mer gjennomslag](2). I pressemeldingen fra StL som ble sendt ut i går kveld sier hun imidlertid at sjansen for at organisasjonen vil få mer gjennomslag er større.
– Jeg er helt sikker på at sammenslåingen vil gjøre studentenes stemme enda klarere og skaffe dem enda mer gjennomslag, sier hun ifølge StL.
– Mer attraktive for media
Fra før er det kjent at mange studenter ikke har visst forskjellen på NSU og StL, og at mange heller ikke har kjent til studentorganisasjonene i det hele tatt. Reymert mener at det med én stor organisasjon vil være lettere å profilere seg både blant studentene og blant folk ellers.
– Profilering blant studentene har alltid vært en viktig prioritering, og jeg tror at vi vil øke gjenkjennelsesfaktoren med én organisasjon. Samtidig tror jeg at vi vil bli en viktigere stemme for riksmedia med en større medlemsmasse, selv om studentmediene fremdeles vil ha en høy prioritet for å nå ut til våre medlemmer, sier NSU-lederen.