Universitas oppsummerer året
Vi takker for året som har gått og tar i samme slengen en ringerunde for å gi deg et gjensyn med noen av gjengangerne i årets avis. God jul!
Dere burde etterspørre mer kritisk journalistikk. Det er synd at Universitas ikke går i dybden. Det meste er for dumt og overfladisk.
Nicolay Stang, tidligere leder av Klimarealistene
1. Ole Petter Ottersen
Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, er evig aktuell. Det blåser hardt på toppen, og rektoren har blitt [utsatt for hard kritikk.](9) Men han har også ledet universitetet oppover i [internasjonale universitetsrankinger.](10) Han kom dessuten på en respektabel tredjeplass i [Universitas' prestisjefulle rektorkjedekåring.](16)
– Hvordan har året ditt vært?
– Det har vært ekstremt hektisk og fantastisk morsomt. Mange gladnyheter på undervisnings- og forskningsfronten.
– Hva er du spesielt fornøyd med?
– At studentene helhjertet støtter vår dugnad for akademiske flyktninger.
– Hvordan blir neste år?
– Neste år satser vi på å styrke læringsmiljøet på universitetet ytterligere i samarbeid med HiOA.
– Hva er ditt beste juletips?
– Det beste å gjøre i julen er å sette seg ned med de 100 bøkene jeg ikke har fått lest dette året.
– Hva ønsker du deg til jul?
– Det har jeg ikke tenkt på enda, men jeg ønsker å være sammen med familien.
– Hvordan skal du feire jul?
– Jeg skal feire jul i Venezia.
– Har du noe å si til Universitas’ lesere?
– Husk hvor viktig det er å utnytte det internasjonale klasserommet. Enten dra utlands eller etablere bedre kontakt med internasjonale studenter.
2. Morten Irgens
Irgens søkte på rektorstillingen på Høgskolen i Oslo og Akershus, men gikk tapende ut av rektorkampen mot Curt Rice. Som prorektor har han likevel blitt en [lojal støttespiller](7) i kampen for at [høyskolen skal få universitetsstatus.](8)
– Tror du høyskolen kommer til å bli et universitet neste år?
– Høyskolen er i praksis et universitet, men hvor lang tid byråkratiske prosesser tar, kan vi komme tilbake til. Det tar nok mer enn ett år.
– Hvordan har året ditt vært?
– Det har vært fabelaktig. Jeg er utrolig heldig som får lov til å ha denne jobben. Høyskolen har et ekstremt viktig oppdrag og det er å gjøre morgendagen bedre.
– Har du noen ønsker for det nye året?
– Jeg har mange ønsker. Men hva er egentlig det viktigste? Vent litt. Nå kommer jeg på det: Jeg ønsker at Norge i større grad skal ta innover seg den ekstremt viktig oppgaven som universitetene og høyskolene gjør, for å utvikle og gjøre fremtiden bedre.
– Hva skal du gjøre i julen?
– Min elskede kone og jeg skal besøke hennes familie i Den dominikanske republikk.
Hva ønsker du deg til jul?
– Det er en ting vi alle har for lite av og det er tid. Tid til hverandre og tid til oss selv. Hvis jeg skulle ønske meg noe personlig til meg selv tenker du på? Da ønsker jeg meg en god middag med noen gode venner i Lisboa.
Har du noe å si til Universitas’ lesere?
– Jeg ønsker dem alle et riktig godt nyttår og oppfordrer alle til å tenke på hvordan de kan gjøre en forskjell for noen som står deg nær eller samfunnet. Sett deg ned og tenk på hva du kan gjøre.
3. Nikolay Stang
Nikolay Stang er tidligere leder for Klimarealistene, og tror ikke menneskeskapte klimaforandringer skal ha noe å si for om det blir hvit jul eller ikke. [Han ble intervjuet i Universitas i november.](4)
– Hvordan har tiden etter du ble intervjuet i Universitas vært?
– Jeg har vært i Paris en tur på et av de alternative klimamøtene Paris Climate Challenge 2015. Jeg traff på de franske klimarealistene og det var interessant å se hva de gjør. Og det var synd at jeg ikke forlenget oppholdet mitt fordi de franske klimaskeptikerne skal ha demonstrasjon der i morgen.
– Hvordan har året ditt vært?
– Greit nok.
– Har du noen ønsker for det nye året?
– Nei, ikke spesielt.
– Har du noe å si til Universitas’ lesere?
– Dere burde etterspørre mer kritisk journalistikk. Det er synd at Universitas ikke går i dybden. Det meste er for dumt og overfladisk.
4. Bjørn Jarle Hanssen
Westerdals ACT-rektor Hanssen har vært i vinden i høst. Studentene raste mot ledelsen da det ble avslørt at Løvenskioldbrødrene, som eier skolen, [hadde tatt 105 millioner kroner ut av skolen.](2)
– Hvordan er stemningen på Westerdals ACT nå?
– Den er god. Sånn som jeg oppfatter det så virker studentene fornøyde. Bortsett fra at det er eksamenstid, og da er det nok en del frustrasjon, men det hører vel med årstiden.
– Fra en skala fra én til ti, hvordan har året vært?
– Åtte tror jeg vi sier.
– Har du noen ønsker for det nye året?
– Fred og fornøyde studenter.
– Hva er ditt beste juletips?
– Å se på julekalenderen til studentene på Westerdals.
– Hva ønsker du deg til jul?
– Jeg ønsker meg en flaske god rød vin. Burgunder-vin er min favoritt.
5. Klamydia-Jonas
Økonomistudenten «Jonas» fortalte i et intervju i Universitas at han har hatt klamydia så mange ganger at [han er immun mot antibiotika.](3)
– Har du noen ønsker for det nye året?
– Jeg søker på jobber nå og jeg ønsker meg en god jobb. Jeg har lyst til å gjøre noe litt mer seriøst nå.
– Hva er ditt beste juletips?
– Juletips nummer èn er så se Love Actually med familien på lillejulaften. Også anbefaler jeg å spise så mye kaker, is og fenalår som mulig.
– Hva ønsker du deg til jul?
– Jeg ønsker meg penger og en pulsklokke.
– Har du noe å si til Universitas’ lesere?
– Det er veldig bra at dere leser Universitas! Gjør det mer.
6. Helle Ingeborg Mellingen
Statsstipendiat og Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen beskyldte Mellingen i våres for [å ha satt henne i «ekstrem vanry» i sin doktorgrad.](1) Monsen klagde Mellingen inn til Kunnskapsdepartementet, og mener doktorgraden fremstiller henne som en person som trakasserer, sjikanerer og hater homoseksuelle. Saken skapte en virvelvind av oppmerksomhet i sosiale medier.
– Hvordan har det gått med deg etter saken ble publisert i Universitas?
– Jeg har egentlig bare fått positive tilbakemeldinger og jeg har ikke hørt noe mer fra Monsen eller Kunnskapsdepartementet. Det som var spesielt artig var at doktorgraden hadde fem nedlastninger før saken i Universitas. Nå har den blitt lastet ned 651 ganger.
– Hvordan har året ditt ellers vært?
– Veldig fint. Jeg har fått min første faste stilling i en alder av 36 år.
– Hva er ditt beste juletips?
– Gå på en god julekonsert. I helgen var jeg for eksempel på julekonsert med Kristiansands storband med et barnekor. Jeg baker aldri noe resten av året, men julebakst må til for å få julestemning.
– Hva ønsker du deg til jul?
– Snø.
7. Marlene Persson
Det har vært et vanskelig år for OSI, Oslostudentenes Idrettsklubb. Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus [vil bygge boliger på kunstgressbanen de trener på](5), og [hundrevis av studenter ble kastet ut av Blindernhallen i eksamenstiden.](6) Vi har snakket med OSIs daglige leder, Marlene Persson.
– Hvordan tror du det kommer til å gå med idretten neste år?
– Det er vanskelig å svare på. Vi er optimistiske, selv om det er mange ting som fortsatt er uavklart. Vi kommer uansett til å gjøre det vi kan for å få fortsette å aktivisere studenter!
– Hva er ditt beste juletips?
– Ta skikkelig ferie! Det skal i alle fall jeg.
– Hva ønsker du deg til jul?
– Jeg er skikkelig dårlig til å ønske meg ting. Er det lov å si at jeg ønsker at kunstgressbanen på Domus består? For da ønsker jeg meg det.
– Har du noe å si til Universitas’ lesere?
– Jeg håper alle studentene i Oslo får en kjempefin juleferie, at de kobler ut all eksamensstresset. Også håper jeg å se de i OSI. Og en ting til: jeg er vanligvis ikke så sur som jeg ser ut på bildene i Universitas.
8. Jonas Nilsen
Lederen for Grønn Liste og en studentpolitisk enfant terrible. Han forandret studentparlamentet ved UiO for alltid og har vært i hardt vær siden. Han gjorde et [brakvalg i våres med sin liste](11), og har i [etterkant](12) blitt beskyldt for [grov løgn.](13)
– Hvor mye penger har du brukt på shopping i år?
– Det har jeg egentlig ikke oversikt over, men jeg tror det er særdeles lite. Jeg kjøper generelt ikke så mye, og når jeg kjøper noe så kjøper jeg det helst brukt.
– Har du noen ønsker for det nye året?
– Jeg kan jo ha et litt stort ønske? Da ønsker jeg meg en ordentlig forpliktende klimaavtale i Paris. Også gleder jeg meg til bysyklene kommer til Blindern campus.
– Hva er ditt beste juletips?
– Det må være å kose seg, slappe av og senke skuldrene. Jeg pleier å være hjemme i Øksnes og der er jeg med i lokalrevyen. Vi øver hele romjula, så er det premiere i nyttårshelgen.
– Hva ønsker du deg til jul?
– Jeg synes det blir mye gaver i jula, så jeg har en avtale med familie og venner om at vi ikke gir hverandre julegaver.
– Har du noe å si til Universitas’ lesere?
– Jeg vil ønske alle Universitas’ lesere god jul også vil jeg oppfordre alle å lese verdens beste studentavis neste år også. Jeg gleder meg allerede til neste utgave.
9. Torbjørn Røe Isaksen
Kunnskapsministeren ønsker Universitas' lesere en gledelig jul.
– Hvordan har året ditt vært?
– Slett ikke dårlig. Kan ikke klage. Det er slik jeg pleier å svare.
– Hva er ditt beste juletips?
– Julen varer ikke helt til påske, men den starter 1. desember. Hver dag må fylles med litt juleglede: Musikk, kalender, en pepperkake eller lignende.
– Hva ønsker du deg til jul?
– Nye tøfler. Myke, ikke slippers.
– Har du noe å si til Universitas’ lesere?
– Dere må sikkert jobbe hele julen for å få endene til å møtes, men god jul allikevel!
10. Bernt Hagtvet
Det går ikke et år uten at statsviter og folkemordforsker Bernt Hagtvet pryder noen av sidene i Universitas. I år har han kommet med tips til [studenter som skal ta et skippertak](15), og han ble aktuell igjen da [hans suksessprosjekt Frokost med Bernt ble tvangsnedlagt av universitetet.](14)
– Hvordan har året ditt vært?
– Jeg har ikke så mye å meddele.
– Hvordan skal du feire jul?
– Det er en privatsak