Stengte lesesaler og lange køer hos bibliotekene: – Skjønner ikke logikken
Universitas har vært på Deichman Bjørvika og snakket med studenter som helst skulle ha sittet på lesesalen.
– Da vi først kom hit, måtte vi stå der oppe, sier Andrea Grimnes (22) og peker mot noen høye bord. Det var ingen sitteplasser ledig, så hun og studievennen Maximilliam Smith (28) måtte derfor stå og skrive på pc-en.
Fra de høye bordene holdt de utkikk over de opptatte stolene, og så snart noe ble ledig, var de raskt ute med å ta plassen.
– Ja, jeg måtte løpe. Jeg tok boken min, og så bare løp jeg og slang boken ned på bordet, sier Grimnes og ler.
– Det var veldig komisk. Det var bare sekunder før noen andre tok plassen, sier Smith.
Det går likevel fort fra spøk til alvor ved spørsmål om hva de synes om stengte lesesaler.
– Bu! roper Smith.
– Ja, det liker vi jo ikke i det hele tatt, følger venninnen opp.
Les også: «Studenter og professorer ut mot portforbud: – Ekstremt inngripende»
Både Grimnes og Smith studerer ved Universitetet i Oslo (UiO). De studerer henholdsvis sosialantropologi og kultur og kommunikasjon.
– Det er forferdelig. Det er ødeleggende å sitte hjemme, både for den mentale helsen, studiehverdagen og motivasjonen. Det føles nesten som om det fortsatt er juleferie, fordi jeg ikke studerer hjemme. Jeg er så umotivert når jeg ikke omgås folk, sier Smith.
– Mange studerer jo ting som er litt deprimerende i store mengder. Da er det i hvert fall viktig å ha noen å snakke om det med. Når du sitter og leser alene, så blir det bare trist, men når du deler det med noen, blir det til engasjement. Da kan det bli noe positivt, og det er så viktig. Men det går jo ikke akkurat nå som campus er stengt, sier Grimnes.
— Trangere her enn Oslomet
Misnøyen over stengte lesesaler er ikke Grimnes og Smith alene om. Flertallet av studentene Universitas snakket med på Deichman Bjørvika, uttrykte frustrasjon over plassmangel og lange køer på Deichman.
I en trapp lenger nede sitter studentene Vera Van Dijk (22) og Marie Bøttinger (27). De studerer begge sosialt arbeid ved Oslomet.
– Jeg skjønner ikke helt logikken med de stengte lesesalene, sier Van Dijk.
– Ja, det er mye mer smittepress og trangere her enn på Oslomet. På Oslomet var det masse ledige plasser og god avstand mellom folk, legger Bøttinger til.
Også Van Dijk og Bøttinger måtte kjempe for sitteplassen på biblioteket.
– Vi fikk nesten ikke plass, så det er derfor vi endte opp med å sitte her, sier Vera og peker ved siden av seg på en trappelignende sitteplass uten bord.
– Men hvorfor kan dere ikke sitte hjemme i stedet?
– Jeg sier bare én ting, og det er at jeg bor på tjue kvadrat, sier Van Dijk.
– Ja, jeg sitter jo bare hjemme ellers, og det tærer veldig på den mentale helsen. Dette er nesten første gang jeg har gått ut på en måned, sier Bøttinger.
Deichman: — Glade for å hjelpe
Knut Skansen, biblioteksjef i Deichman, forteller til Universitas at de helt siden i høst har sett en tydelig økning av studenter på bibliotekene.
– Vi har tydelig merket de begrensede tilbudene ved universitetene og høyskolene. Fra september i fjor så vi et klart skifte i publikum på bibliotekene, og særlig i Bjørvika, av flere studenter som har funnet frem til Deichman, sier han.
Les også: Akademias digitale frontlinje: Slik løste de Zoom-koden
I snitt besøker mellom 6000 og 7000 personer Deichman-bibliotekene i Oslo hver dag. Nesten halvparten av dem er i Bjørvika.
– Da vi åpnet opp igjen onsdag forrige uke, så kom vi fort tilbake til de besøkstallene som vi har hatt hele høsten, sier biblioteksjefen.
– Flere studenter klager på plassmangel på biblioteket. For eksempel er det noen som har måttet stå og vente lenge, litt i skjul, for så å måtte løpe mot plassen når den blir ledig. Hva tenker du om det?
– Ja, det er litt sånn nå om dagen. Det er for det meste fullt i Bjørvika, og jeg har fått opplyst at det samme gjelder lokalbibliotekene. Vi er det eneste kulturtilbudet som får lov til å holde åpent nå, så det er knapt om godene, sier Skansen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han forteller videre at han har stor sympati for studentene.
– Det må være en veldig vanskelig situasjonen å skulle sitte hjemme og lese dag etter dag, uten tilgang til de ressursene og lesesalene man vanligvis har. Så vi er veldig glade for å hjelpe litt til med den situasjonen, sier han.
Les også: «Gjentatte vannlekkasjer i studenthus: – Man må unngå at ting ligger på bakken»