UiO har fått takhage:
– Det er magisk å dyrke mat
Studenter ved UiO har et mål om å skape mer aktive og grønne tak. Nå er første takhage på plass på Blindern.
-- Det er åpent for alle å henge her
Elin Helena Wyller
— Denne plassen var ikke brukt til noen ting, det var en død sone. Nå er den levende, sier Elin Helena Wyller, en av initiativtakerne til den nye takhagen på terrassen til Niels Henrik Abels hus.
Hun og tre andre studenter ved Senter for Miljø og Utvikling ved Universitetet i Oslo (UiO) startet opp gruppen «UiO Rooftop Initiative» i januar, og denne uken er takhagen tilnærmet ferdig:
— Hensikten er å lage mer miljøvennlige tak på UiO. En grønnsakshage er bare én av flere muligheter. Man kan også ha solcellepaneler, sedumtak med mose som samler opp vann, eller bare male tak hvite for å reflektere bort varme, forteller Wyller.
— Magisk
Samme dag som Universitas møter dem, skal Wyller og resten av de frivillige plante frø, fylle på jord og vanne planter. Wyller finner fram frø av mange ulike slag og deler ut til resten av gjengen.
Les også: Hva har Jesus, blitzerne og Greta Thunberg til felles?
— Det er magisk å dyrke mat. Jeg er interessert i hvordan samfunnet kan bli mer selvforsynt, lokalt og bærekraftig. Det å dyrke mat er en del av det, sier hun.
Plantene ble sådd i begynnelsen av juli, og de har vokst godt over sommeren. I dag består takhagen av alt fra rotgrønnsaker til belgfrukter, bær og spiselige blomster.
— Nå har vi faktisk en hage, og det var målet, sier Wyller fornøyd.
-- Vi kan påvirke universitetet på en god måte
Ryan Hamilton
Dugnadsånd
Ryan Hamilton er også en av initiativtakerne til takhagen. Både han og Wyller tar en mastergrad i Development, Environment and Cultural Change. Hamilton ønsker å gjøre verden til et bedre sted, og mener UiO er et godt sted å starte.
— Det finnes mange produktive måter å bruke tak på de ulike byggene som ikke er i bruk. Vi kan påvirke universitetet på en god måte, mener Hamilton.
Les også: Et genetisk blikk på rasisme
Han er glad for at takhagen ble realisert og berømmer alle som har bidratt til at den ble til:
— Dét er på grunn av de frivillige som har vært på hver eneste dugnad vi har hatt. Men vi skal også ha arrangementer og aktiviteter, ikke bare dugnad, sier han og ler.
I tillegg til dugnad skal takhagen være et sosialt sted hvor man kan møte mennesker, spise god, selvdyrket mat og slappe av:
— Det er åpent for alle å henge her, sier Wyller.
Takhagen er bare starten for UiO Rooftop Initiative, som har mange planer for fremtiden:
— Vi håper at dette prosjektet sprer seg. Det er mange andre tak på UiO man kan gjøre morsomme ting med, sier Wyller.