Tvunget av mor

Da inntaksbrevet til sykepleien dumpet ned i postkassen, var Lars Berrum fristet til å takke nei. Slik gikk det ikke, og godt er det, mener han i dag.

HVEM: Lars Berrum

STUDERTE: Sykepleie på Høgskolen i Oslo

NÅR: 2005-2008

AKTUELL MED: Humorprogrammet Berrum og Beyer som kommer på NRK3 i januar

–⁠ Sykepleien er jo faktisk Norges største lovlige horehus. Jeg har aldri vært på så bra fester som da jeg studerte sykepleie.

Etter en heftig russetid ville P3-programlederen og stand up-komikeren Lars Berrum helst ut for å se verden. Men da han forsøkte seg med en liten hvit løgn om at han skulle til Brasil for å studere spansk, satte mor Berrum foten ned. Hun visste nemlig at språket i Brasil var portugisisk. Dermed ble 19-åringen regelrett beordret tilbake på skolebenken.

–⁠ Hvorfor sykepleie?

–⁠ Nei, altså, saken var at jeg satt opp en haug av forskjellige studier på Samordna opptak. Sykepleie var ett av dem. Problemet var rett og slett at jeg ikke hadde fått med meg at man måtte rangere valgene.

Unge Berrum ble raskt kastet inn i livet som sykepleier. De beste minnene har han fra praksis på sykehjem.

Jeg var faktisk redd for bæsjelukt før jeg startet.

–⁠ Jeg var faktisk redd for bæsjelukt før jeg startet, og det å tørke eldre i rumpa var rimelig fjernt. Men jeg kom raskt over sjokket.

Sykepleien har også gitt mange gode historier, noe som har kommet godt med både på radio og i stand up-karrieren. Første dag i praksis måtte han på egenhånd hjelpe en gammel dame som hadde fått vaginaprolaps.

–⁠ Plutselig sto jeg der på kne med to fingre oppi vaginaen hennes. Det var en rimelig spesiell opplevelse.

Komikeren forteller at han ofte fikk negative kommentarer for valg av studie. «Er du helt homo eller?» var en gjenganger fra gutta.

–⁠ Men egentlig burde jo jeg som heterofil mann på sykepleien blitt genierklært, sier han med et glis.

Han kaller studiet et treårig vorspiel og husker tiden som «jævla bra», med endeløse fester og fine folk.

–⁠ Det var veldig få gutter. Jentene lette nærmest etter gutter til vors. La meg si det sånn: Hvis du er gutt, hetero og en helt ok fyr kan du nesten velge mellom hvem du vil på sykepleien.

Rare opplevelser ble det mange av. Berrum husker blant annet tilbake på en eksamen i helvask, hvor han og ei jente skulle vaske hverandre på hele kroppen. En annen gang, på vei til en sykepleiefest, fikk han ideen om å stjele en stemplingsautomat fra Ruter og late som om han var billettkontrollør på trikken.

–⁠ Da fikk jeg meg en natt på glattcella, gitt.

Da inntaksbrevet til sykepleien dumpet ned i postkassen, var Berrum fristet til å takke nei. Men han ble igjen overtalt av mor, som selv er sykepleier. Dét er han glad for i dag.

–⁠ Jeg trengte det så innmari. Og selv om jeg ikke jobber som sykepleier i dag, elsker jeg yrket.

27-åringen fastslår at han skal jobbe som sykepleier igjen i fremtiden. Han er overbevist om at han ikke hadde vært den samme uten utdannelsen, og at alle opplevelsene har gjort ham mer reflektert.

–⁠ Man opplever så mye som sykepleier, både triste og fine ting. Man får liksom med hele pakka med livet, sier han.

–⁠ Det høres ut som en skikkelig klisjé, men sykepleien har faktisk gjort meg til en mye bedre person.