Kjøtt og blod

HVEM: Åsmund Lande

STUDERTE: Biologi på Universitetet i Oslo (2006-09)

AKTUELL: Vokalist i Oslo Ess, som spiller på Bylarm og gir ut skiva Uleste bøker og utgåtte sko i mars.

–⁠ Det er jo fredag og sola skinner, vi skulle ikke tatt en øl i stedet?

Åsmund Lande kommer rett fra sin første dag som lærervikar og vil heller ha en iskald pils enn kaffe. Puben er dessverre ikke åpen, så det blir en kjip kopp med studentkaffe likevel.

I disse dager legger han og resten av Oslo Ess siste hånd på debutskiva Uleste bøker og utgåtte sko.

–⁠ Er det noen link til studietiden din her?_

Det spiller ikke så stor rolle hva som står i bøkene, du må ut og leve.

–⁠ Etter tre år på Blindern trengte jeg en pause. Jeg tenkte at faen, hvorfor skal jeg sitte og lese om livet? Det spiller ikke så stor rolle hva som står i bøkene, du må ut og leve. Du må gønne på.

Det er akkurat det Åsmund gjør. Han begynte på master i høst, men bestemte seg heller for «å gønne på» med musikken.

Jeg har spurt litt rundt, men jeg er like langt, Bibelen, Darwin, Kant, men jeg veit ikke hvem som snakker sant eller hva jeg skal tro, men jeg lever, jeg er kjøtt og blod, synger han i sangen «Kjøtt og blod».

–⁠ Det er en ganske grei oppsummering av den saken.

Han virker nesten for hyggelig og sjarmerende til å være punkrocker, der han sitter med oppkneppet skjorte og capsen på snei. Selv omtaler han seg bare som rocker. Bandet er jo ikke ute etter å skremme folk med musikken.

Ting har gått Oslo Ess’vei det siste året: finale i Årets Urørt, spillejobber på Bylarm og Øya. I mars gir de ut debutskiva. Men for ikke veldig lenge siden satt Åsmund bøyd over bøkene på Blindern.

Hvorfor valgte du å studere biologi, av alle ting?_

–⁠ Jeg har aldri hatt noen store visjoner med studiet, det var den filosofiske delen som tiltrakk meg. De var de store spørsmålene om livet som interesserte meg. Hva er livet? Hvorfor er vi mennesker, hva er det å leve?

–⁠ Hva var det beste med å være student?_

–⁠ Jeg følte at livet mitt var på vei framover. Man lærer så vanvittig mye og tenker mye. Jeg er ikke så glad i faste rutiner og sånn, så Blindern passet meg veldig fint. Jeg likte også å ha med professorer å gjøre, det er kult å prate med dem.

–⁠ Hadde du noen favoritter?

–⁠ Det er mange skruer der nede (Biologisk institutt, journ.anm). De er veldig morsomme alle sammen. Men Karl Inne Ugland, han er en fantastisk karakter, og han har et stort hjerte. Bra mann.

Musikken har alltid vært en stor del av livet til Åsmund, noe som førte til en del skippertak når eksamen nærmet seg.

–⁠ Jeg måtte låse meg inne hos muttern og fattern i en ukes tid før eksamen, og passe på at gitaren var ute av huset, og bare kjøre på med boken.

–⁠ Hva er det beste minnet fra studietiden?_

–⁠ Det må være da jeg dro på utveksling til Svalbard. Var lei av hverdagen og ville få litt mer motstand i hverdagen. Der oppe er det sånn at, skarru på butikken? Ja, da skal du faen meg få gå en halvtime i stiv kuling og 20 minus for å få deg den jævla pizzaen.

Åsmund bodde på studenthybel, lærte om isbjørn og hval, og skrev sanger. Det var rasjonering på alkohol, 24 øl i måneden og 1 flaske sprit. Men rødvin var det ingen restriksjoner på.

–⁠ Jeg husker ikke så mye egentlig, det ble en del drekking, for å si det sånn. Du føler deg veldig alene, og det er jo bekmørkt hele tiden, hva skal man gjøre liksom?

–⁠ Så du fikk motstanden du søkte ved å dra dit?_

–⁠ Ja, det gjorde jeg. Absolutt. Biologien der oppe er jo så ekstrem. Men jeg så ikke isbjørn da. Det tror jeg er en myte.