Grøtglad sosialist

HVEM: Bjørnar Moxnes STUDERTE: Samfunnsøkonomi og Sosiologi ved Universitetet i Oslo NÅR: 2002, 2006-2010 AKTUELL MED: Forsvarer raddisene under det politiske sjøslaget Popvenstre-duell mellom vestre- og høyresiden på Litteraturhuset torsdag.

–⁠ Jeg husker spesielt da kullet mitt på sosiologi bestemte seg for å dra på tur med danskebåten. Det skeide kanskje litt ut. Vi prøvde å innbille oss at vi var der for å foreta et slags antropologisk studium, men egentlig var det jo bare for å ha det gøy og synge karaoke. Som gruppeintegrerende tiltak kan jeg anbefale danskebåten på det varmeste, sier Bjørnar Moxnes.

Han ser ikke ut til å måtte anstrenge seg nevneverdig for å minnes sin tid som student, noe som kan skyldes at han avsluttet mastergraden i sosiologi så sent som i juni.

–⁠ Jeg var ganske ubrukelig som student, i den forstand at jeg sjelden satte min fot på Blindern. I stedet gjorde jeg mye annet rart. For eksempel var jeg med på å arrangere Globaliseringskonferansen og var aktiv i bystyret i Oslo, forteller han.

Alt engasjementet krevde sitt av studenten Moxnes. Heldig var det da at han visste råd når eksamen nærmet seg. Moxnes satte nemlig hele sin lit til at det han kaller «siste liten-panikken» skulle inntreffe og gi ham eksamensinspirasjonen han trengte.

–⁠ Stort sett har jeg vel gjort alle feil som kan begås rent studiemetodisk. Det har gått i store doser kaffe, sjokolade, desperasjon – kombinert med øyeblikk av eufori.

Det er derimot én ting ved Moxnes gamle studiested som han minnes med udelt glede.

–⁠ Det deiligste med Blindern må være fredagsgrøten i SV-kantina. Det er ikke alltid at kyllingmiddagen der er helt magnifique for å si det sånn, men grøten skal de jaggu ha for. Den retten er en institusjon i enhver SV-students liv.

Før nestlederen i partiet Rødt meldte overgang til sosiologien, var han en tur innom Økonomisk institutt.

–⁠ Jeg begynte først på samfunnsøkonomi, men fant ut at det i for stor grad dreide seg om matte. Premissene for modellene man bruker er helt sprø – de forklarer atferd i en taxikø, men ikke hvordan man bygger et samfunn. Da virket sosiologi langt mer interessant på meg.

Når det gjelder det politiske klimaet på SV-fakultetet, var det ifølge Moxnes ikke så rødt som ryktet skal ha det til. Han mener det heller var en snusfornuftig Jens Stoltenberg-aktig tenkning som gjaldt, enn noen form for radikalisme.

–⁠ Fikk du noen gang tyn for å være sosialist på Blindern?

–⁠ Hadde jeg gått på BI, så hadde det vært meget mulig. Men nei, jeg merket faktisk ikke noe til det.

Det kan kanskje ha sammenheng med at Moxnes, i motsetning til hva konvensjonelle fordommer mot medlemmer av Rød Ungdom skulle tilsi, smalt lite med kjeften under forelesningene.

–⁠ Det er utrolig irriterende med de som rir kjepphestene sine beinhardt fra salen. Særlig gjelder det de over 50 år. Jeg, mot formodning, var ikke en sånn.

–⁠ Har du beholdt kontakten med noen av vennene dine fra studietiden?

–⁠ Jada. Et par av kompisene mine fra studietiden troppet faktisk opp på et nominasjonsmøte her forleden for å stemme på meg. Det lønner seg å ha gode studiekamerater, ler Moxnes.