Stupid og genial

HVEM: Siss Vik STUDERTE: Filosofi grunnfag, engelsk mellomfag og litteraturvitenskap hovedfag ved Universitetet i Oslo.

NÅR: 1990-2000 AKTUELL MED: Ny programleder i Bokprogrammet på NRK2.

–⁠ Studietiden min var preget av alt fra suicidale tanker til at livet er en fest. Jeg kunne gå fra å føle meg fullstendig stupid til genial, sier Siss Vik.

Vik vet hva hun snakker om, hun var en engasjert student i hele ti år.

–⁠ Jeg var både en veldig ambisiøs og slapp student. Det kunne bli en litt slitsom kombinasjon. Mange ganger tenkte jeg at nå orker jeg ikke jobbe mer med dette. Man følte seg mislykket. Det er jo ganske vanskelig stoff man jobber med.

I begynnelsen var hun usikker på hva hun skulle studere.

–⁠ Jeg gikk på masse forskjellige forelesninger samtidig som jeg tok ex.phil og prøvde å finne ut om det var noe som kunne være interessant for meg.

Valget falt etter hvert på filosofi, litteraturvitenskap og engelsk. Helt siden hun sluttet å drømme om å bli profesjonell skøyteløper, har hun sett for seg en karriere innenfor akademia.

–⁠ Men etter hvert skjønte jeg at nysgjerrigheten kunne bli et yrke, uten at jeg alltid måtte finne svarene selv. I studietiden var jeg alltid veldig ambisiøs og lite pragmatisk når det gjaldt å finne svar på vanskelige spørsmål. Jeg trodde virkelig at jeg skulle lage en ny tolkning av Shakespeare på mellomfag. Men det skjer jo ikke, sier hun.

Siss husker en natt hun satt oppe og skrev hele natta om Kants etikk. Utpå morgenkvisten døde PC’en av overoppheting i den lille studenthybelen på Sogn.

–⁠ Jeg gråt og hatet alt. Men jeg fikk levert til slutt. Senere tok læreren opp nettopp min oppgave i forelesningen og sa at jeg hadde tenkt originalt. Det var en fantastisk seier som gjorde at alt ble verdt det, sier hun.

Siss var en ekstremt aktiv og sosial student.

–⁠ Jeg var alltid involvert i fagutvalg, jobbet to år i Radio Nova og hadde en liten stilling i Universitas, noe som fikk meg inn på fem julefester, forteller hun.

Til slutt ble det kanskje litt vel sosialt.

–⁠ Etter hvert kjente jeg så mange på Blindern at jeg måtte komme meg til Danmark for å få ro til å skrive hovedfagsoppgaven.

De Siss traff i studietiden er fortsatt blant hennes beste venner. Siss ble særlig godt kjent med kollokviegruppen i middelengelsk, forøvrig et fag selv professoren påpekte man aldri ville få bruk for.

–⁠ Vi var fem stykker som hadde glemt å melde oss opp til undervisning, men tok igjen det sosiale med hytteturer og fester. Vi vet fortsatt hvordan man skåler på middelengelsk, sier hun.

Når hun ser tilbake på studietiden, husker hun det som ti intense år med sterke farger. Hun synes arbeidslivet både er mindre svingende og lettere.

–⁠ Det er mye lettere å jobbe enn å studere. Før trodde jeg alle i arbeidslivet var dødsflinke. Men mange er sånn halvveis flinke og klarer seg fint. I studietiden holder man på med noe av det ypperste som er tenkt. Ingenting i arbeidslivet er like vanskelig, sier hun.