(Arkivfoto 2003: Åshild Støylen)
(Arkivfoto 2003: Åshild Støylen)

Sammen­drag­skri­veren

HVEM: Hans Olav Lahlum STUDERTE: Hovedfag i historie, mellomfag i statsvitenskap og religionshistorie, og grunnfag i Vest-Europa-kunnskap ved Universitetet i Oslo (UiO) NÅR: 1994-2002 AKTUELL MED: Bøkene Presidentene og Slik jeg ser det nå, gummifjes i Torsdagsklubben.

–⁠ Universitetet i Oslo var det store løftet i mitt liv. Der kunne jeg fordype meg i det jeg ville, og møte andre som interesserte seg for det samme for meg. Jeg blomstret opp intellektuelt, forteller historiker Hans Olav Lahlum, som gleder hele Norge med sitt gummiansikt i Torsdagsklubben.

Som han selv påpeker, er han et godt eksempel på at det er fullt mulig å få et kommersielt gjennombrudd etter å ha tatt hovedfag ved Det humanistiske fakultetet (HF).

–⁠ Jeg har ikke angret et øyeblikk på at jeg skrev hovedoppgave om personskiftene i Arbeiderpartiet. Oppgaven åpnet dørene for meg til å skrive biografien om Oscar Torp, mens biografien igjen åpnet andre dører.

Til å begynne med studerte Lahlum statsvitenskap ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV).

–⁠ Det ble for mange tall og modeller for meg, så jeg bestemte meg for å ta historie i stedet. Først tok jeg riktignok religionshistorie og Vest-Europa-kunnskap, for å forberede meg på historiefaget. Det er nok et noe uvanlig valg, sier han.

Overgangen fra SV til HF passet ham utmerket.

–⁠ Jeg likte meg bedre på HF, fordi min tankegang er veldig menneskeorientert. Folk tenker på ulike måter. Noen mennesker tenker som kalkulatorer, mens andre tenker som kart. På SV-fakultetet er de mer fanget inn i kollektive og rasjonelle modeller.

–⁠ Jeg leste portrettintervjuet med deg i Klassekampen i dag, hvor du sa du skrev sammendrag av hele pensum.

–⁠ Ja, pensum var på 4000 sider, så det var jo snakk om sammendrag på flere hundre sider. Først når det nærmet seg eksamen, begynte folk virkelig å interessere seg for sammendragene. Da ble det dumt å holde dem for seg selv. Jeg kan jo nevne at jeg møtte professor Geir Lundestad nylig, da vi var på vei inn til en valgsending på NRK. Det første han bemerket da han så meg var noe sånt som «Aha, – sammendragskriveren». Det hadde han bitt seg merke i, forteller Lahlum.

Selv lot han seg ikke begeistre av alt studentlivet hadde å by på. Under studietiden var Lahlum en ensom ulv, som var aktiv i Akademisk sjakklubb, men stort sett holdt seg unna seminarer og sosiale arrangementer.

–⁠ Kvaliteten på forelesningene var varierende. Hvis jeg følte at jeg lærte mer av å sitte og lese hjemme enn å gå på forelesning, så gjorde jeg det. På historie grunnfag begynte jeg imidlertid å skrive sammendrag av forelesningene også. Det hjalp, forteller han.

Lahlum, som nå er leder for Gjøvik SV, fikk lite tid til å være politisk aktiv mens han studerte.

–⁠ På den tiden hadde jeg kjæreste i Sverige og bodde på Gjøvik, mens jeg hadde hybel i Oslo, og spilte sjakk i Porsgrunn. Tiden gikk med til reising og studier. Det å satse ambisiøst på hovedoppgaven var et bevisst valg, som enten kunne ende med et mageplask eller ren suksess. Heldigvis ble det suksess.