Ola Elvestuen

Tok seg frihet til fri

HVEM: Ola Elvestuen

STUDERTE: Sosialantropologi, statsvitenskap mellomfag, historie mellomfag og påbegynt hovedfag i historie

NÅR: 1989- ca 1994

AKTUELL: Leder for Oslo Venstre som etter et godt valg kan påvirke byrådets politiske sammensetning.

Ola Elvestuen hadde det trangt som student på begynnelsen av 90-tallet. Fysisk på grunn av sprengfulle auditorier med stadig bekymring fra brannvesenet, økonomisk på grunn av stor reisetrang.

–⁠ Det var et helvete å vente på studielånet. Jeg var så å si blakk på slutten av hvert semester. Jeg ville reise og oppleve ting, og tok til og med opp lån fra lokalbanken i Toten for å finanseiere en av turene, forteller venstrepolitikeren.

Turene gikk til USA, Guatemala og Mexico.

–⁠ Jeg opplevde vulkanutbrudd og traff krigsveteraner. Det mest spesielle var vel den gangen jeg ble sittende på grensen mellom Guatemala og Mexico på grunn av at jeg manglet reisepapirer. Jeg tenkte jo ikke på det, og ble sittende noen timer og fikk til slutt komme videre. Da jeg endelig kom meg inn i Guatemala kom jeg meg ikke tilbake til Mexico igjen. Jeg kunne jo ikke bevise at jeg hadde vært i Mexico, og jeg snakket ikke et eneste spansk ord. Det var veldig spesielt, sier han.

Elvestuen prøvde også å kombinere studier og utlandet.

–⁠ Jeg ville studere tysk og fant en tilfeldig professor i en studiekatalog og ringte hjem til ham. Han ordnet papirene og jeg fulgte undervisning i folkerett, men kan vel ikke si at jeg bestod kurset.

Oslopolitikeren påpeker at han var sånn passe flink student tross mye reising.

–⁠ Jeg var den første i familien som studerte og valgte fagene mine etter interesser, men jeg er vel det du kan kalle en halvstudert røver. Jeg leste hele pensumet og var ikke noe slapp student, men jeg fullførte aldri hovedfaget. Min tidligere veileder Geir Lundestad synes vel ikke noe om det. Nå er det for seint å ta den gamle graden, tenker jeg, sier han.

Det er ikke bare i høst Elvestuen har konsentrert seg om valg. Heldigvis for han gikk det bedre nå, enn da han var oppe til muntlig eksamen i statsvitenskap med den kjente statsviteren og valgforskeren Bernt Aardal.

–⁠ Det er helt greit det du sier, men det står ingen steder, kommenterte professoren. Og det var helt ok. Jeg husket jo ikke hvor jeg hadde leste det, sier Elvestuen, før han forteller om ivrig trening på Blindern.

–⁠ Jeg bodde på Sagene og vi hadde dusj i kjelleren. Jeg oppdaget at det var en rotte der en gang. Fra den dagen trente jeg mye på Blindern.

Til slutt vil venstrepolitikeren gi et råd til ferske studenter:

–⁠ Uansett hva staten sier så har du ikke dårlig tid. I dag er det slik at du piskes gjennom studiene og det er et rigid system. Nyt friheten, oppfordrer Ola Elvestuen.