Lærte av Nobel-vinner

HVEM: Tove Strand, direktør ved Ullevål universitetssykehus

STUDERTE: Sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo

NÅR: 1966 – 1971

AKTUELL: Tungt profilert i mediene i etterkant av hendelsen i Sofienbergparken.

–⁠ For meg sto valget mellom å begynne å studere sosialøkonomi eller medisin. Men da en nær bekjent døde mens jeg jobbet som vikar på sykehuset hjemme i Kongsvinger, mistet jeg lysten på å studere medisin. Det ble til at jeg begynte på sosialøkonomi i stedet, sier Tove Strand.

Men sykehus ble det uansett. I dag er hun direktør ved Ullevål universitetssykehus, og har vært et hett navn i media etter at to ambulansesjåfører ved sykehuset lot være å ta med seg hardt skadede Ali Farah fra Sofienbergparken for noen uker siden.

På midten av 80- og begynnelsen av 90-tallet var det imidlertid som minister Tove Strand utmerket seg i offentligheten. Gro Harlem Brundtland utnevnte henne i første omgang som sosialminister og senere som arbeids- og administrasjonsminister. Men altså, først til dit så mange starter: Blindern.

–⁠ Jeg hadde det veldig bra under studietiden på universitetet. Jeg var glad i å lese litteratur som ikke nødvendigvis var pensum, og det fikk jeg mulighet til å gjøre når studiene var såpass fleksible som de var, sier Strand, og skryter samtidig av professorene.

–⁠ Særlig Trygve Haavelmo, som jo senere vant Nobel-prisen i økonomi. Han var utrolig kunnskapsrik og en god pedagog. Det samme var Leif Johansen, som, om han ikke hadde gått bort så tidlig, nok også hadde vunnet Nobel-prisen. Noe disse to utmerket seg med var at de turte å stille spørsmål rundt sitt eget fag og dets vedtatte sannheter. Det gjorde at vi som studenter lærte å bruke faget på en god måte, sier hun.

Strand beskriver seg selv som en flittig og effektiv student som brukte mye tid på studiene, noe som førte til at hun klarte å fullføre studiene på under normert tid. Likevel gikk tiden også med til en del utenomfaglige aktiviteter. Hun fikk mange venner som hun fremdeles har kontakt med, og da faren hennes var ordfører for Arbeiderpartiet var det naturlig for også henne å involvere seg i politikken. Hun ble medlem i AUF, og det var her hun ble kjent med den unge og lovende Rune Gerhardsen som gikk et år over henne på sosialøkonomistudiet.

–⁠ Det tok ikke lange stunden fra vi møtte hverandre til vi ble sammen. Og etter hvert giftet vi jo oss også, sier Strand.

Ekteskapet førte med seg to barn, Marte og Mina, før Gerhardsen og Strand gikk hvert til sitt i 1996.

Sykehusdirektøren er glad for tiden hun fikk som student. Strand er imidlertid bekymret over holdningene til enkelte av dagens studenter.

–⁠ For oss var det et privilegium å få studere, noe det virker som for mange at det ikke er lenger. Vi er heldige som har en lånekasseordning, og det er synd at enkelte ikke setter tilstrekkelig pris på den ordningen gjennom å jobbe hardt med studiene, sier Strand.