Trivdes med stjernene

HVEM: Torgny Amdam, vokalist i plateaktuelle Amulet

STUDERTE: Begynte på idéhistorie grunnfag, tok så psykologi mellomfag, for han gikk til medievitenskap og ble der hovedfaget ut.

NÅR: 1995-2004

STUDIEGJELD: –⁠ Visst faen, og alt for mye av det...

Torgny Amdam er beinhard vokalist i hardcorebandet Amulet. Derfor er det kanskje litt overraskende at han har skrevet hovedfagsoppgave i medievitenskap om noe så mykt og «ufarlig» som IKEA-katalogen.

–⁠ IKEA-katalogen er den nye bibelen i disse konsum- og innredningstider. Hva som rører seg der er derfor veldig interessant. Jeg så på ideologiske forhold med et fokus på kjønn, klasse og generasjon, sier han.

Amdam begynte å studere idéhistorie i 1995.

–⁠ De to første årene var vi en stor gjeng som hang på biljarden. Knut Schreiner, Øystein Greni, og sju-åtte andre rampunger. Vi raida colaautomater og flørta med kantinesjefen. Forholdet studenter/kantinepersonale er mørkt, fascinerende, og er ganske metaforrikt.

Rockeren bodde, som han sier, som en typisk Oslo-innfødt student: I en sentrumsnær leilighet utenfor SiO-systemet.

–⁠ I tillegg til å ha tenkt mye på forholdet mellom kantinepersonell og studenter, har jeg tenkt mye på hvor ulik erfaring det er å være innflytterstudent og Oslo-innfødt student. Hvorfor skriver ingen en masteroppgave om dette? Eller om kantinepersonell/student-relasjonen?

Ellers trivdes Amdam godt med utenlandske stjerneforelesere.

–⁠ Det var spennende å dra på gjesteforelesninger med store stjerner som Habermas, Derrida og Zizek. Da Derrida var i byen, var jeg sammen med en oppsiktsvekkende vakker kvinne. Vi gikk over Fredrikkeplassen og der kom mannen selv, med et stort følge. Og tror du ikke Derrida virkelig satt øynene sine på ansiktet til kjæresten min og fulgte oss med blikket så langt han kunne. Hun merket ingenting, men jeg registrerte alt. Jeg ble stolt, usikker, og helt i hundre. Derrida – uten å være klar over det selv – ga meg en aldri så liten «visuell thumbs up» for kjæresten min. Historisk! Sinnsykt!, sier Amdam, og innrømmer samtidig:

–⁠ Jeg liker Blindern. Jeg vil tilbake.